zuiprezi workshop

2008/06/15 - 16:00

Prezentációk a Gutenberg galaxison túl

Zuiprezi workshop a Millenáris fogadóban, 2008, június 15. 16.00
a Kitchen Budapest egy éves születésnapi kiállításán.

Részvételi szándékát kérjük itt jelezze az info kukac zuiprezi.com címen.

A PowerPoint rendszer mára talán az általános iskolai tantervben is sok iskolában helyet kapott már, de vállalati megbeszéléseken, képzéseken és a tudományos konferenciákon biztosan mindennapossá vált.

A Kitchen Budapestből indult ZuiPrezi a PowerPoint prezentációk lehetőségein túlmutató, nagyításon és mozgáson alapuló prezentáció készítő rendszer. A kibu egy évvel ezelötti megalakulásakor lendületet nyert fejlesztés eredményeképpen június 15-n elindítjuk rendszerünk beta tesztelését.

 1. De vajon tényleg az írásvetítőtől, a könyvekből örökölt technológa a legalkalmasabb eszköz a XXI. században?
 2. A prezentáció a hátunk mögött kiegészít, színesít, segít minket? Vagy arra való, hogy az unalmas, tartalomnélküli előadásokat néhány ugráló szóval feldobjuk?

 3. Hogyan alkalmazhatóak az infovizualizáció, vizuális kommunikáció és az ergonómia tudása saját prezentációnk készítésekor?
 4. Tanulhatunk-e valamit az MTV kultúrától? Közelíthetjük-e prezentációinkat a videóklippekhez? Vagy éppen a helyszínelő, terrorista elhárítós, pörgös sorozatok technikái alkalmazhatók jól a prezentációkban.
  1. A workshop résztvevői Halácsy Péter és Somlai-Fisher Szabolcs, a ZuiPrezi rendszer megalkotóinak vezetésével ilyen és hasonló kérdésekre keresik a választ.

   Miért jöjjön el?

   Mert

   1. * megismerkedhet egy új prezentációs szemlélettel, annak lehetőségeivel, használatának alapjaival,
   2. * megbeszélheti ötleteit, aggályait,
   3. * tippeket, trükköket, praktikákat tanulhat el másoktól.
   4. * Hozzáférést kap a Zuiprezihez, amit vasárnaptól szabadon használhat.

   Részvételi szándékát kérjük itt jelezze az info kukac zuiprezi.com címen.

   Workshop menete

   A workshop első 30 percében leülünk az internet elé, és összeszedjük azokat a trendeket, példákat, amik szerintünk mutatják: eljárt az idő a diák felett.

   Ezután a workshop résztvevői által bedobott esettanulmányokat fogjuk megoldani többféle módszerrel. Hozzon PPT-t magával, csinálunk belőle ZuiPrezit.

   Workshophoz inspirációk

   Steve Jobs igazán híres a prezentációiról: nem csak előadásának és szövegének jellegzetes stílusa, hanem az Apple által fejlesztett Keynote szoftverben készült prezentációk miatt is. Ő jól alkalmazza a kiemelést: amikor egy-egy szó, kép kerül csak a képernyőre. A látvány üt -- Steve pedig szuggerál.


   Larry Lessig klippszerű prezentációi

   Larry Lessig a Creative Commons vezetője, a Standford egyetem jogászprofesszora és a webes közösség egyik kultikus figurája szintén híres a prezentációiról. Egy, egy szó vagy kép kírési a lineráis és folyamatos narratívát.


   ZuiPrezi a kedvencünk

   Itt az általunk fejlesztett prezentációs eszköz, a zuiprezi mozgása látható. A diákat kicseréli egy térkép feletti mozgás.


   Párhuzamos történetek: 24

   A 24 című sorozat bár a lehető leglineárisabb történetmesélést alkalmazza (még egy fránya flash back sincs benne), mégis újszerű a rövid legalább tízpercenként váltó párhuzamosan futó klippjei miatt.


   Technika mint narratíva

   Talán megengedhetjük magunknak azt a véleményt, hogy a következő videóklipp nem szól semmiről. Inkább virtuóz játék az információvizualizációval.


   Az igazi nagy zoom - fraktálok

   Ahogy ma a hálózatkutatás a nagy divat, az előző évtized sztárjai a fraktálok voltak. A klasszikus


   Helyszínelők

   Ugyan vita van arról , hogy melyik a jobb: a new yorki vagy a miami helyszínelők. De mindkettőben és sok más technika orientált sorozatban látni lehet a hatalmas zoomokkal játszó képeket. Amikor a golyó perspektívájából látjuk a célzott embert, majd lassítva behatolunk a szívbe.

   A 10 hatványai

   A 10 Hatványai (Powers of Ten, 1977) egy rövidfilm melyet Charles Eames és felesége, Ray készítettek. A film az univerzum relatív méreteit próbála bemutatni egy folyamatos zoomolason keresztül.