A McLuhan wikisprint

2011/04/02 - 10:00 - 2011/04/03 - 18:00

A Kitchen Budapest egy - Marshall McLuhan születésének 100. évfordulóját és a Wikipédia 10. születésnapját ünneplő - wikisprintet szervez az “Egyszerű többség” című Műcsarnok-beli kiállítás keretein belül.

Közösségi alkotásra és együttműködésre hívja az érdeklődő közönséget, hogy a Wikipédia szerkesztési alapelveit követve az egyik legnagyobb hatású médiatörténeti gondolkodóról és a munkásságához kapcsolódó fontosabb fogalmakról szóló magyar nyelvű Wikipédia szócikkeket létrehozzuk, megírjuk és kibővítsük.

"Ha valamit meg akarsz tanulni, írj róla Wikipédia szócikket!"

Nem triviális azt a kérdést megválaszolni, hogy egy enciklopédia mit keres egy művészeti kiállításon? A Wikipédia - a mindenki által szerkeszthető, szabad enciklopédia - legnagyobb sikere az, hogy működik. Ezt a józan ésszel szinte fel sem fogható, racionális érvekkel nehezen megmagyarázható tényt szeretnénk a kiállítás kontextusába beemelni, azzal a kérdéssel kiegészítve, hogy művészeti aktusként értelmezhető-e egy enciklopédia szerkesztése?

Kezdeményezésünk nem egyedi, több olyan művészeti alkotással találkozhattunk a közelmúltban, amelyben a Wikipédia, mint önmagában értelmezett művészeti alkotás (Wikipedia by Rob Matthews), mint művészeti platform (Wikipedia Art by Scott Kildall and Nathaniel Stern, a 2011-es Transmediale díjára jelölve) vagy mint a művészet alapvető és szabadon szerkeszthető definíciója (Artypedia by Memi Beltrame) jelenik meg.

A program egyes fázisai:

1. A wikisprint előtt a kiállítóteremben csak egy rövid projektleírás és részvételre buzdító felirat található.

2. A wikisprintet 2011. április 2-án szombaton és 3-án vasárnap rendezzük meg a Műcsarnok egyik kiállítótermében. A Kitchen Budapest kutatói mellett egyetemi hallgatók és további jelentkezők közreműködésével készítjük el a Marshall McLuhanről és a hozzá kapcsolódó fogalmakról szóló magyar nyelvű szócikkeket. A wikisprintre az info@kitchenbudapest.hu emailcímen lehet jelentkezni.

A wikisprint a Wikipédia szerkesztésének intenzív formája, amikor az enciklopédia szerkesztői viszonylag rövid idő alatt, általában egy esemény keretein belül írnak meg közösen szócikkeket. Az első wikisprintet 2010. májusában szervezték a genfi Mapping Festival keretein belül.

McLuhan wikisprint forgatókönyv

2011. április 2. szombat

9.30 érkezünk, beállunk, berendezünk
10.00 Bemelegítés
10.30-11.15 Előadás a McLuhan wikisprint motivációiról, Marshall McLuhan munkásságáról, valamint bevezetés a Wikipédia szerkesztés elméletébe és gyakorlatába
11.30-13.00 Wikisprint! Választott témakörök kutatása és feldolgozása, Wikipédia szócikkek szerkesztése
13.00-14.00 ebédszünet
14.30-15.15 Előadás a McLuhan wikisprint motivációiról, Marshall McLuhan munkásságáról, valamint bevezetés a Wikipédia szerkesztés elméletébe és gyakorlatába
15.30-16.30 Wikisprint! Választott témakörök kutatása és feldolgozása, Wikipédia szócikkek szerkesztése
16.30 Skype bejelentkezés
17.00-18.00 Wikisprint! Választott témakörök kutatása és feldolgozása, Wikipédia szócikkek szerkesztése

2011. április 3. vasárnap

9.30 érkezünk, beállunk, berendezünk
10.00 Bemelegítés
10.30-12.00 Előadások a BME MOKK "A digitális média elmélete és gyakorlata" kurzusának keretén belül:

10.30-11.15 Nyitottság, kollaboráció, innováció
11.15-12.00 A McLuhan wikisprint motivációiról, Marshall McLuhan munkásságáról, valamint bevezetés a Wikipédia szerkesztés elméletébe és gyakorlatába

12.00-13.00 Wikisprint! Választott témakörök kutatása és feldolgozása, Wikipédia szócikkek szerkesztése
13.00-14.00 ebédszünet
15.30 Skype bejelentkezés
14.30-15.15 Előadás a McLuhan wikisprint motivációiról, Marshall McLuhan munkásságáról, valamint bevezetés a Wikipédia szerkesztés elméletébe és gyakorlatába
15.30-16.30 Wikisprint! Választott témakörök kutatása és feldolgozása, Wikipédia szócikkek szerkesztése
16.30 “The Medium is The Massage” hangjáték (1960-as évek vége) meghallgatása
17.00-18.00 Wikisprint! Választott témakörök kutatása és feldolgozása, Wikipédia szócikkek szerkesztése

HOZZ MAGADDAL LAPTOPOT!

3. A wikisprintet követően a kiállítás zárásáig videó-dokumentációban mutatjuk be a kollaboratív írás és alkotás munkafolyamatát. A kiállítás utolsó napjáig a wikisprint munkaközi anyagait tartalmazó kiadványt készítünk.

4. A wikisprinthez kapcsolódóan 2011. április 21-én csütörtökön 18 órától kerekasztal beszélgetést rendezünk, melyet Nina Czeglédy moderál.
Cím: “Ha minden ilyen flottul menne" -
Marshall McLuhan és a Wikipedia, avagy a közösségi alkotás és terrritoriális viszonyok

Résztvevők:
Lehmann Miklós, PhD - ELTE TÓK Társadalomtudományi Tanszék
Pogonyi Szabolcs, PhD - ELTE Filozófiatudományi Doktori Iskola
Havasréti József, - Pécsi Tudományegyetem Kommunikációs és Médiatudományi Tanszék
Stephen Kovats, - Initiator / Director
McLuhan in Europe 2011

A beszélgetés tárgyát elsősorban Marshall McLuhan elképzelései és a globális kommunikáció, informatika rohamos fejlődése képezi. Szó lesz azokról a fogalmakról amiket McLuhan alkotott, ezek értelmezéséről, jelenlegi jelentéséről és napjainkra kifejtett hatásáról. A Wikipédia alapját képező közösségi alkotás összefüggésbe hozható McLuhan “Global Village” fogalmába, így kapcsoljuk össze a Kitchen Budapest által szervezett közösségi akciót és a beszélgetést.

Marshall McLuhan (1911-1980)

Kanadai filozófus, kommunikáció- és média teoretikus.
A XX. század második felében alkotó, az 1960-as évek végétől meghatározó szellemiségű gondolkodó, a médiaelmélet egyik legtöbbet idézett szerzője. A nyomtatott írásbeliség civilizációnkra gyakorolt hatását elemző írása (“Gutenberg-galaxis”) mellett olyan kijelentések és fogalmak fűződnek a nevéhez, mint a “medium is the message” vagy a “global village”. Utóbbival a világháló létrejöttét jósolta meg közel három évtizeddel a World Wide Web születése előtt.

A program a McLuhan 100 magyarországi eseménysorozat része. További információ a programokról:
http://mcluhan100.kibu.hu