Wifiped

A wifiped az ember bicikliző erejével működtett áramszolgáltató. A kerékpár forgómozgását használjuk fel arra, hogy sportolás közben áramot generáljunk, amellyel wifit tudunk táplálni.

Résztvevő kutatók

Kádár Szonja, Böröcz András

Miért készül?

Energiahasználók mellett energiatermelők is vagyunk, még ha ez az oldalunk ritkábban jön is elő. Miért ne hasznosíthatnánk a saját testünkkel végzett fizikai munkából származó energiát? Óriási súlyok levegőbe elvesző mozgatása helyett akár mobiltelefonunkat is feltölthetjük, vagy éppen drót nélküli internetet szolgáltathatunk testünk energiatartalékaival. A kiállításra kerülő WifiPed-et kipróbálva szembesülhetünk az energiatermelő képességünkkel, és a sportolás rejtette, egészségen túli lehetőségekkel.

Hogyan működik?

Edző bicikliállványra helyezett bicikli generátort hajt meg, ami a wifi-t táplálja - a wifi-router tápbemenete van rákötve. Egy arduino is rá van kötve, amin animáció fut: Sziszifusz hegynek fölfelé görgeti a követ. Amíg hajtják a biciklit, megy az animáció, halad Sziszifusz és előtte a kő. Amint viszont abbamarad a tekerés, a kő visszagurul a hegy lábához, és szegény Sziszifusz a lejtő aljáról kezdheti megint a görgetést.

Jelenlegi állapot

Kiállítható és kipróbálható, működőképes szerkezet, a követ görgető Sziszifusz animációjával.