iPhone Ujj Protézis

Az iphone sikere annak köszönhető, hogy egy gondos tervezés során sikerült egy egyszerűen használható felhasználói interfészt kitalálni. A multitouch interfészen szabadabb gesztusokat is képes értelmezni a gép, nem csak az egyhangú, és sokszor fárasztó billentyűnyomást. Az intelligens, szenzorokkal felszerelt multitouch interfészek valószínűleg a billentyűzet-kijelző kombó több mint száz éves egyeduralmát fogják megdönteni.

Miért Készült?

Az ujj protézis projekt egy játékos reflexió az iphone interfészének lehetséges problémáira, vagy variációk arra, hogy ezt az interfészt hatékonyabbá, vagy kevésbé hatékonnyá tegyük. A multitouch interfészeken az emberi ujj, emberi kéz egy mozgékonyabb formában kerül fókuszba. Többé már nem egy pusztán billentyű leütésére való merev ujjbegyre van csak szükség, hanem egy szabadabb gesztusokat is közvetítő valóban emberi kézre annak teljes anatómiájával.

Ez az interfész ráadásul nem egy lezárt forma, hiszen a hardver-szoftver együtt alkotják az interfészt. Habár néhány tipikus multitouch gesztus már kezd sztenderdé válni (nagyítás, forgatás), mégis a gesztusok variációinak száma elvileg végtelen. A szoftver oldal tehát nyitott, szabadon alakítható - 2, 3, 4, vagy akár 5 ujjas gesztusokat is értelmezhetünk, és funkciót találhatunk neki.

Hogyan működik?

Elképzelhető, hogy valakinek túl vastagok, vagy túl vékonyak az ujjai ahhoz, hogy hatékonyan kezelje a multitouch interfészt. Erre a nehézségre nyújt megoldást az ujj protézis, melynek segítségével az iphone-hoz leg ideálisabb ujjméretet érhetjük el. Így túl vastag ujjból, vagy túl vékony ujjból is ideális vastagságú ujj képezhető, vagy éppen egy ujjból csinálhatunk dupla ujjat. Igy az iphone jobban kezelhető lesz, vagy éppen kevésbé, mindenesetre vicces kiegészítő egy ujj protézis.

Jelenlegi állapot

Első alkalommal fémszálakkal átszőtt, kellemes szilikon anyagból készítünk ideális vastagságú ujj protéziseket többféle méretben: gyerekeknek, vagy különösen vastag ujjú embereknek, valamint normal méretben is tesztelés céljára.

Lehetséges fejlesztésként iphone alkalmazásokat lehet ezután fejleszteni az ujj protézisre, valamint felmerül az ujj protézisek fétisként kezelése, vizuális tuningja, ledekkel, elektronikával való felszerelése. Ezután az ujj protézis díszként, mobilfityegőként is funkcionálhat ha használaton kívül van, valamint a “blue finger” képes lesz kommunikálni is az iphone-nal.

Az ujj kulturális hagyománya, jelentése is előtérbe kerül a projekt kapcsán, gondoljunk Michelangelo Teremtés című freskóján az ujj szerepére, vagy akár E.T. világító ujjára.

Résztvevő kutatók:

Csík-Kovács Zoltán, Somlai-Fischer Szabolcs, Zádor Tamás