A Pixelache-en a Kitchen Budapest a SubMapen keresztül mutatja be Finnországot

A Kitchen Budapest csapata a sikeres pályázatot követően, a helsinki Pixelache nemzetközi fesztiválon mutatja be a SubMap-et 2011. március 10-13 között. A projektben a SubMap segítségével a finn real-time Twitter kommunikáció vizualizációja alapján történik Finnország térképének torzítása.

A térkép alapvetően objektív műfaj, de mi történik, ha egy térképen inkább az életünk személyes lenyomatát az általunk bejárt helyszínekre - tulajdonképpen objektív tér-idő koordinátákra - redukáljuk? Ezt a felvetést dolgozta fel a SubMap projekt, amely eredetileg Budapest szubjektív térképét jelentette, de az alkotók az ötlet bemutatását a Pixelache alkalmából átformálták a Twitter kommunikáció vizualizálására Finnország szubjektív térképén.

IMG_5537

A monitoron a finnország területéről induló tvítek alapján folyamatosan formálódó térkép látható. Ezeknek a közlésmorzsáknak az összességéből áll össze a néha perspektivikusan táguló, néha összeszűkülő "szubjektív" Finnország.

E mellett az installációban három nyomtatott térképet is helyet kapott, amelyek az alkotók mozgása által eltorzult Budapestet mutatja be. Itt a SupMap készítői lakóhelyünk környezetét állították középpontba, és ez alapján torzították Budapest térképét egy sajátos perspektívájú, gömbszerű formára.