Smoking Area

Elsődleges célunk egy olyan zárt tér létrehozása volt, amely lehetővé teszi a Smoke Viz projekt köhögő tárgyainak igazi dohányfüsttel történő tesztelését kiállítótermekben.

Egyre több európai országban tiltott a dohányzás középületekben, munkahelyeken. A cigarettázni vágyóknak meg kell keresni a dohányzásra kijelölt helyet, amelyet gyakran friss levegőn, az épület bejáratánál biztosítanak. Általánosságban elmondható tehát, hogy a dohányzás tere folyamatosan szűkül, már-már kirekesztve a közösségi terekből a dohányosokat. A folyamatnak továbbgondolásaként olyan dohányzásra kijelölt eszközt képzeltünk el, amellyel a dohányosok a közösség részeként, ámde a nem-dohányosok zavarása nélkül szívhatják el cigarettájukat.
Megmosolyogtató, komikus látványt nyújt a Smoking Area “gyüjtőterület”, ami a dohányzás, mint közösségi cselekedet által definiált teret mutatja be.

A prototípus egyszemélyes változatként lett megvalósítva. A tényleges működéshez továbbiakban szükséges egy elszívó berendezés, valamit egy olyan szelepkialakítás, amely lehetővé teszi a füst szivárgásmentes visszafújását.

Résztvevő kutatók
Bujdosó Attila, Csík Kovács Zoltán