Smoke Viz

Ebben a projektben a dohányzás témáját jártuk körbe. A dohányzás gazdag szociális és kulturális múlttal rendelkező szokás, egészségügyi kockázataitól függetlenül. A dohányosok térben elfoglalt helyzetével, dohányzáshoz fűződő tárgyakkal (hamutartók, öngyújtók, stb.) és a dohányzást övező misztikus-romantikus légkörrel foglalkozunk.

Miért készült?

A KIBU bejárata előtt cigarettázó kutatókat látva fordult érdeklődésünk a téma felé.

Mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy a dohányzás káros. De mégis, mit kezdjünk vele? Nap mint nap szemünkbe ötlenek a vastag fekete keretes feliratok: “A dohányosok korábban halnak” vagy “A dohányzásról nagyon nehéz leszokni, ezért ne szokjon rá.” Mégis, a dohányosok többsége ügyet sem vet az ilyen rémisztő feliratokra. Vajon egy kevésbé direkt, finomabb, akár önkéntelen kifejezése a dohányzás káros voltának – mint például a köhögés – hatásosabb lehet. Tehát köhögő tárgyak tervezésébe, építésébe kezdtünk.
Hogy milyen tárgy köhögjön? Először a hamutartóra gondoltunk, mint a legaktívabb passzív dohányosra. Ráadásul nem egy személyes, magunkkal hordozott tárgyról van szó (mint a cigarettás doboz vagy az öngyújtó), tehát egy hamutartó könnyen átalakítható és kicserélhető bármely kocsmában.

Hogyan működik?

Hogyan reagál valami füstre? Szétszedtünk egy olyan füstjelző egységet, amelyet az épületekben általában használnak. A készülékben talált elektronikai alkatrészekből építettük az első prototípust. A füstkamra egy fekete, henger alakú tégely, íves perforációval a szélein, amelyen keresztül a fény nem, csak a füst tud bejutni a szenzor belsejébe. Az eredeti infravörös LED-et és diódát hagyományos LED-re és foto-ellenállásra cseréltük, és utóbbi ellenállásának változásából tudjuk a kamrában lévő füst mennyiségére következtetni. A foto-ellenállás tehát nem magát a füstöt, hanem a füstön szétszóródó fényt érzékeli.

Az érzékelőből kapott jelet egy Arduino Minibe kötöttük, és ugyanazzal vezéreltük a hangfelvevő egységet, amely a köhögő hangot játszotta le.

1: 9 voltos elem 2: füstkamra 3: egy kölcsönvett Tone Tag 4: Arduino Mini


Jelenlegi állapot

Az első kísérletek után az alábbi termékcsalád kifejlesztéséhez láttunk hozzá:

  • köhögő tapéta – az irodába
  • köhögő növény – az otthonodba
  • köhögő hamutál – a kedvenc kávézódba.

Résztvevő kutatók

Bujdosó Attila, Ozsvald Eszter