Tone tags

Koncepció

A tone tag-ek olyan eszközök, amelyekkel hangokat vehetünk fel és visszajátszhatjuk őket. A gomb lenyomásával rövid hangmintát rögzíthetünk, és a kis eszköz a végtelenségig visszajátssza. Szabadon elhelyezhető bármilyen felületre, így a hang az adott, lokális ponton rögzül, akár egy rajz.

Egyrészt hanginstalláció készíthető a segítségükkel, amelyekben a térben elosztott helyeken szólalnak meg a látogatók "hang-lenyomatai", másrészt amennyiben valamilyen módszerrel tudjuk az aktuális pozíciójukat követni, érdekes, időben változó ábrán követhetjük nyomon az eszközök terjedését utcákon, vagy más környezetben. Legegyszerűbb esetben egy térképen megjeleníthetőek a helyszínek.

Így két síkban találkozhatunk a hangrendszerrel: az egyik az az eset, amikor az utcán meghalljuk őket, a másik eset pedig, amikor egy weboldalon nyomon tudjuk követni a pozícióikat egy absztrakt
vizualizáción keresztül.

Megvalósítás

Az eszközök fejlesztéséhez mikrokontrollert, hangszórókat, mikrofont, gombokat és passzív komponenseket használunk. A falra rögzítés több módon megoldható (ragasztó, mágnes stb.) első körben 20-30 darabot készítünk, az akkumulátorokkal egy töltéssel 10 órán keresztül folyamatosan működtetni lehet egy-egy tone tag-et.

Résztvevő kutatók

Juhász Márton, Lakatos Dávid, Nagy Ágoston, Sipos Melinda