Multi-touch (Közösségi érintőképernyő)

A Kibu közösségi érintőképernyő egy 2 x 1 méteres interaktív tábla, melyen kezünkkel, ujjainkkal tudunk, akár egyszerre többen is egy vetített tartalommal kapcsolatba lépni. Lehet rajta majd kézzel festeni, csoportban térképen navigálni, de elsősorban azért készül el, hogy kifejleszthessünk új és innovatív tartalmakat melyek kihasználják a közös, több ujjas interakciót.

Miért készült?

A technológia az utóbbi idôben az Apple iPhone és a Microsoft Surface miatt a figyelem központjába került, de már a ‘80-as évek óta foglalkoznak ehhez kapcsolódó kutatásokkal és fejlesztésekkel. A mi célunk egy olyan prototípus kifejlesztése, amelyen újszerû felhasználói interakciókat tudunk vizsgálni és kifejleszteni. Ezek átalakíthatják, ahogyan a mobiltelefonunkkal vagy a nagy köztéri interaktív felületekkel kommunikálunk.


Hogyan mûködik?

Minden felhasznált alkatrész könnyen és olcsón beszerezhetô, és ezekbôl egyszerûen összerakható egy kisebb prototípus. A technológia az infravörös fényt használja fel az ujjak érintési felületének
követésére, melyet egy kamerán keresztül a számítógép dolgoz fel. Használata ugyanolyan egyszerû, mint egy érintôképernyőkezelése, sőt legtöbb esetben az újszerû intuitív interakcióknak köszönhetôen még egyszerûbb is.

Jelenlegi állapot

Két prototípus készült el, egy kisebb A4-es lapnak megfe-lelô méretû, és a 2×1 méteres fal. Ezeken egyszerû proof-of- concept alkalmazások mûködnek, mint amilyeneket a megnyitón is lehetett látni. A további kutatásokhoz ki kell fejlesztenünk egy stabilabban mûködô rendszert. Ezután következô lépésként a ZUI és az Animata KIBU-s projektekhez implementálunk multitouch interfészt.

Résztevô kutatók

Bácsi László, Bagi Tamás, Halácsy Péter, Németh Péter, Papp Gábor, Samu Bence, Somlai-Fischer Szabolcs, Szalai András