Mllamp

A mllamp projekt egy kísérlet arra, hogyan lehet élettelen, de minimális "inteligenciával" ellátott tárgyakkal érzelmeket kifejezni.
Ha az adott tárgy antropomorf jellegű, a szemlélő sokkal könnyebben azonosulhat vele, így véletlenszerű viselkedésében is értelmet találhat.
A néző a két lámpa között lezajló interakció és a hozzá társított emberi viselkedésminták alapján érzelmek jelenlétét feltételezheti.


Miért készült?

A SmartHome project keretében igyekszünk a mindennapokat megkönnyítő és/vagy szórakoztató tárgyakat létrehozni. Meglévő, mindennapi használati tárgyakat alakítunk át, az eredeti funkció megtartásával, de annak kibővítésével, kis technikai többlet hozzáadásával. A Llapm egyrészt egy szórakoztató tárgy, amelyhez nagyon hasonló mindenkinek van otthon, másrészt hasznos munkaeszköz lehet. Minimális átalakítással érzelmekkel ruháztunk fel egy használati tárgyat, ezáltal személyesebb kapcsolatot alakíthat ki vele a felhasználó, ha olyan a hangulata, új házikedvencet láthat benne, aki reagál az emberre, azt az érzetet kelti, hogy érzelmekkel rendelkezik, elvörösödik, együtt örül vagy szomorkodik használójával. Ha pedig valakinek éppen arra van szüksége, ezzel a lámpával egy jobban használható fényforráshoz jut, amely éppen a szükséges munkaterületre világít. A készülék tehát kis átalakítással hatalmas lehetőségeket rejt magában, tág felhasználói kör igényeit kielégítve.

Hogyan működik?

A kereskedelmi forgalomban kapható íróasztali lámpa minden egyes csuklópontjába servo motorokat szereltünk. A karokhoz és a lámpabúrához rögzített motorok a lámpát a kívánt helyzetbe állítják. A motorok a vezérlő jeleket Arduinoról kapják, amelyhez fényérzékelő, esetleg kamera is kapcsolható. A fényérzekelők, vagy kamerák figyelik az asztalra, egy bevilágított területre vetülő árnyékokat, ennek megfelelően változtatja a program a motorok, s ezáltal a lámpa pozícióját, a bevilágított felület nagyságát, színét.

Jelenlegi állapot

A két lámpa botkormányról vezérelten működik, de előre beprogramozott mozgásmintákat is képes visszajátszani.


A videon látható szoftver segítségével egy grafikus felületen lehet mozgásmintákat készíteni a lámpákhoz.
Kiállítási tárgynak ezzel már alkalmasak lennének, ha olyan mozgásmintákat veszünk fel, melyeket visszajátszva úgy tűnik, hogy a két lámpa egymással kommunikál, játszik, szavak nélkül beszélget. Lehetőség van a lámpákhoz kamerát, fényérzékelőt csatlakoztatni, hangra is reagálhatnak.
Hamarosan elkészül egy vezérlő szoftver, amelynek segítségével könnyen kezelhető grafikus felületen választhatunk néhány bemeneti esemény közül, amelyek hatására a lámpák egy előre beprogramozott tetszőleges mozdulatsort végrehajtanak. A mozdulatok programozását is a grafikus felületen végezhetjük, egy rajzolt lámpa makett csuklópontjainak mozgatásával. A bemeneti események lehetnek hang-, kép-, fény- nyomás változások, amelyeket webkamera, mozgásérzékelő, mikrofon, kapcsolók, fotocellák segítségével detektálunk. Mindezek felhasználásával az interakciók variációinak csak fantáziánk szab határt, a szobában a mozgás irányába fordulhatnak a lámpák, odébbhelyezett tárgyak hült helyét szemlélve csóválhatják búrájukat, kellemes fényt árasztva bökdöshetik a tanulás hevében megfáradt, asztalon könyöklő gazdájukat.