A McLuhan wikisprint

"Ha valamit meg akarsz tanulni, írj róla Wikipédia szócikket!"

2011. április első hétvégéjén kétnapos wikisprintet rendeztünk a Műcsarnokban. Közösségi alkotásra és együttműködésre hívtuk a közönséget, hogy az Egyszerű többség c. kiállítás keretein belül a Wikipédia Marshall McLuhan-szócikkét megírjuk.

Kezdeményezésünk célja többes volt. Egyfelől azt szerettük volna elérni, hogy az egyik legnagyobb hatású médiatörténeti gondolkodóról szóló szócikk magyar nyelven - hiánypótló jelleggel - megszülessen. De ezt az ürügyet arra is használtuk, hogy Marshall McLuhan munkásságáról és a nevéhez fűződő fontosabb fogalmakról olvassunk és tanuljunk.

Fontosnak tartottuk továbbá, hogy művészeti együttműködéseket és a közös alkotómunkát fókuszpontba állító kiállítás terébe az online kollaborációt is beemeljük. Az online kommunikációs csatornákon keresztül zajló, azokra erősen támaszkodó és építő munka hétköznapjaink részévé vált, a Kitchen Budapest kutatói számára pedig különösképpen.

Az online térben való közös alkotás legnyilvánvalóbb példája az idén tíz éves Wikipédia; amely, mint jelenség, már önmagában figyelemre érdemes. A wikisprint eredménye: az interneten keresztül bekapcsolódó és a két napon jelenlévő húsz szerkesztő közel kétszáz szerkesztést hajtott végre a Marshall Mcluhan szócikken, amely persze azóta is tovább fejlődik, hiszen a Wikipédia oldalai soha nem tekinthetők befejezettnek. Ezért mindenkit csak biztatni tudunk, hogy írja és fejlessze tovább a szócikket.

Szerkesztők: Bujatt, Pytia, Peterpuklus, Kleinl, Misu2002, Bireszter, Csortanb, Melindasipos, Zzkovacs, Gase12, OsvátA, Lazlozoid, Lehmannm, Gbrlla, Klaumau, Grin, Trevor, Einstein2, Luckas-bot, valamint anonim szerkesztők a 81.182.147.135, 188.156.237.155 és 86.101.91.204 IP-címekről
Videó: Csík-Kovács Zoltán
Szervezők: Bircsák Eszter, Bujdosó Attila, Nina Czeglédy, Sipos Melinda
A kiállítás kurátorai: Csizek Petra, Döme Gábor

A McLuhan wikisprint a Kitchen Budapest szervezésében, a McLuhan centenárium programsorozat részeként került megrendezésre.