manenmane

diplomamunka

A manenmane célja, hogy elősegítse a más város, országbeli emberek véletlenszerű, virtuális érintkezését. Az installáció révén kapcsolatba kerülnek ismeretlen emberek, jelzés értékű, rövid időre. Előtérbe kerül a tolerancia: nemtől, életkortól és etnikai hovatartozástól független nyitottság.
Az installáció megjelenésében egy bárányt formáz. Valójában egy érintőképernyőt tartalmaz és különböző városok kiemelt közterületén található. Egyedi, feltűnő, de bájos formavilágával csalogató látványt nyújt ez a nagyméretű, zöldfüvön legelésző, állatszerű készülék.Oldala egy érintésérzékelő, tojás alakú felület, amelyen egy dinamikusan változó vizualizáció látható. Általa megismerhetünk egy rendhagyó térképvetítési módot, a Dymaxion térképet. Érdekessége, hogy területtartó, valamint a térképnek nincsen orientációja: nem létezik Észak és Dél. Tulajdonsága továbbá, hogy egyszerre nem tudjuk az egész Földet kivetíteni. Ahhoz, hogy láthassuk a számukra érdekes térképrészletet, aktívan részt kell vennünk az installációban.Megérintve az állat kedvesen reagál kezünk tapintására. Amennyiben kellő ideig rajtahagyjuk tenyerünket az érintőképernyőn, úgy megkezdjük a kapcsolatfelvételt egy véletlenszerűen kiválasztott manenmanéval (vagyis egy másik város ugyanilyen bárányával). A partneroldalon megjelenik kézlenyomatunk. A hívás fogadásához - válaszképpen - a másik oldalon valakinek a tenyerét rá kell helyeznie a megjelent kéz sziluettjére. A kapcsolat létrejöttét színelváltozás jelzi. Fényképfelvétel rögzíti a kezek tulajdonosainak arcát. Ezért lényeges a jól megválasztott, impozáns háttér. A kapcsolatokról készült fotók pillanatokon belül világszerte megjelennek futóképként a manemane-kon. A résztvevő két fél fotójának háttere kicserélődik, bizonyítva, hogy a mai technológiai fejlettség szinte bármilyen virtuális utazást és valóságot lehetővé tesz, bármi elképzelhető. Az installáció révén az alany felismeri az épített környezetét, a lokális tartalmak jelentőségét, és azt az alapvető tényt, hogy az ember kontextusfüggő. Egyúttal tekintetét ráirányítja az adott térre és annak részleteire, melyeket a hétköznapokban hajlamos figyelmen kívül hagyni, unásig bámult kontextusként kezelni.

Végül a fotók felkerülnek az Internetre. Itt egy teljes napig címkézhetjük a képünket, amennyiben ezt elmulasztjuk, a felvételek anonim módon tárolásra kerülnek.

A manenmane egységesen fehér színben készül. Erre kerül egy városonként eltérő fólia, amely dekorációs elemeket tartalmaz. Minden egyes város maga készítheti el az arculatának megfelelő grafikai tervet. Így a lokalizált bárány tükrözi az adott város, kultúra arcát.

A manenmane aktuális minden szempontból: az információs társadalom vívmányait használja fel (Internet, elektronikus kommunikáció stb.), továbbá reklámeszköz, megfelelő arculat megválasztása esetén városi szimbólummá is válhat.

Résztvevő kutató

Ozsvald Eszter

A manenmane koncepciója a BME Ipari Termék- és Formatervezői Szak, valamint a Kitchen Budapest jóvoltából jött létre.