Landprint

A Landprint projekt arra a kérdésre keresi a választ, hogy különböző növényfajták növekedésének manipulálásával, és automatizált technológia felhasználásával hogyan lehet finom mintázatokat, fotókat reprodukálni, illetve egy adott területen lévő növényzet felülnézeti képét befolyásolni, megváltoztatni.

A tömegesen egymás mellett élő növények, virágok, különböző színükkel, árnyalataikkal messziről nézve összefüggő mintázatot alkotnak. Ha megfelelő, programozott elektronikát használunk a növények ültetésére, vágására, akkor úgy manipulálhatjuk a kialakult mintázatot, hogy fotószerű, finom kép rajzolódjon ki.


Miért készült?

A növények előre meghatározott ültetésével, vagy füves területek lenyírásával nagy területen kirajzolodó mintákat, fotók reprodukcióit szeretnénk létrehozni. Kizárólag automatizált módszerek iránt érdeklődünk, a reprodukálás hibáit külön értéknek tartjuk.

Miért érdekes?

- önmagában érdekes gépi automatizált módszerrel növényzetet manipulálni úgy, hogy kép keletkezzen belőle
- ilyen technikával létrehozott növényzet felülnézeti képe kis és nagy léptékben is poteciális reklámfelületté válik - kis léptékben például irodaházak udvarán fűblokk manipulálása, nagyobb
léptékben google maps képén látható eredmény
- a fűnyíró változat érdekes lehet bárki számára – saját mintát
rajzolhatunk a kertünkbe - ahogy ma már mindenki könnyedén birtokosa lehet egy tintasugaras nyomtatónak, egy új fajta otthoni, "kerti nyomtató" lehet a landprint

Hogyan működik?

Egyik kutatási irányunkban egy fűnyírót módosítottunk úgy, hogy megfelelő vezérléssel mintázatot, képet nyírhatunk a fűbe. Miközben a megszokott módon tologatjuk a fűnyírógépet, egy általunk összeállított, programozott elektronika kisebb nyírókéseket kapcsolgat ki-be. Végül a lenyírt és le nem nyírt fűfelületek váltakozása rajzolja ki a képet.

Az első prototípus egy sornyi szöveget képes nyírni a fűbe. Egy fűnyírógépet, és 14 darab konyhai kézimixert átalakítva, és azokat megfelelően vezérelve jön létre a szövegnyíró eszköz.

A vezérlést egy programozható vezérlőpanellel oldottuk meg. A kerék elfordulását egy fényszenzorból és egy ledből álló szenzorpanel érzékeli. Ha a szenzorpanel impulzust ad, akkor a vezérlő a szöveg pixeleinek kövezkező sorát olvassa, és annak megfelelően kapcsolja ki vagy be a pixelnek megfelelő kézimixert.

Jelenlegi állapot

Ezidáig, egy szakértő segítségével, fűfajták és fűvetési technikák tanulmányozásával mértük fel a különböző lehetőségeket. Kitaláltuk, hogyan kell egy hagyományos fűnyírót átalakítanunk ahhoz, hogy az, a rászerelt kézimixerek és az azokat vezérlő elektronikai eszközök és egy laptopon futó vezérlőprogram segítségével, működőképes legyen.

Az elkészült eszköz jelenleg egy sornyi szöveget képes nyírni a fűbe. Szintén "nyomtatható" kép, vagy mintázat is, de a jelenlegi állapotban az eszköz nem tudja automatikusan biztosítani az egymásra következő sorok pontos illeszkedését.

A fejlécben szereplő kép illusztráció.

Résztvevő kutatók:

Bagi Tamás, Gálik Györgyi, Csík-Kovács Zoltán, Maxigas, Sipos Melinda, Szalai András

Publikációk:

magyarul:

- Rajzoló fűnyíró és fénylugas, borsa.hu, 2007. október 8.
- Digitális szezonzáró a Kitchenben, Kultplay.hu, 2007. szeptember 26.

angolul:

- Kitchen Budapest overview, makezine, 2008. március 10.
- Visit to Kitchen Budapest, we make money not art, 2008. március 7.
- The Landprint Project, The Whispering Crane Institute, 2007. december 11.
- Landprint Aims to Rewrite History, Innovation news of Cartridgesave.co.uk, 2007. december 06.
- LandPrint, by Kitchen Budapest, INF, 2007. november 21.
- LandPrint, by Kitchen Budapest, Eikongraphia, 2007. november 21.
- Landprints - You Have To See This!, Douggreensgarden
- Kitchen Budapest catalog, we make money not art, 2007. november 20.


KIBU`s
Landprint a Touch of Code című könyvben.

A kerék elfordulását figyelő szenzor panel.


14 db mixerre volt szükség a projekthez


négy mixert kapcsoló panel


az utolsó összeszerelési fázis


készen áll a nyírásra


a prezentáción nyírt "hello" (az "o" betű fele lemaradt)