Nighmo (Home Moonlight)

A Nighmo (eredeti nevén Home Moonlight) mozgásra bekapcsoló és éppen annyi derengő fényt kibocsátó fényforrás, amely éjszaka a tárgyak, bútorok, és a tér érzékeléséhez szükséges.

Ha több Nighmo-t helyezünk a lakás különböző részeire, a kellemes fényhatás az egész lakáson át kíséri mozgásunkat, ha pedig a mozgás megszűnik, a fény lassan kialszik. Nighmo az alvást nem zavarja, be-kikapcsoláskor fénye fokozatosan erősödik fel és halványul el.

Nappal a Nighmo nem több, mint egy kedves organikus tárgy a lakásban. Ahogy a nappali fény megszűnik, a Nighmo lámpák automatikusan, észrevétlenül kapcsolnak be, éppen akkor, amikor szükség van a fényre.

Miért készült?

A projekt olyan világító tárgyak vagy világítástchnikai megoldások kifejlesztése céljából indult, amelyek az ember éjszakai tájékozódását segítik a lakásban és más belső terekben. A sötétséghez szokott szem számára egy átlagos fürdőszobavillany a felkapcsolás pillanatában olyan mértékű sokk, mint a szobavilágításhoz képest egy fényképezőgép vakujának villanása. A lakásunk akkor lesz igazán otthonos és intelligens, ha a bennünket körülvevő tárgyak alkalmazkodni tudnak egy adott pillanat igényéhez. Az előbbi szituációban például egy gyenge derengő fény éppen elég a tájékozódáshoz, nem fogyaszt felesleges áramot, és nem zavarja a szemet.

A potméter segítségével szabályozható világítás ezt a problémát nem oldja meg, mert a tájékozódáshoz még az a fény is sok, amelyet egy ilyen lámpa legkisebb fokozaton kibocsát, és a kapcsolót még mindig sötétben kell megtalálni.

Hogyan működik?

A Nighmo egy PIR szenzort rejt magában, amelyet legtöbbször a riasztóberendezések mozgásérzékelőjéhez használnak. Ez a szenzor gyakorlatilag egy "egy pixeles infra kamera" amelynek infra érzékenység tartománya úgy van optimalizálva, hogy ember nagyságú melegvérű objektumokat érzékeljen. A PIR szenzor elég érzékeny, 20-25 méter távolságból is képes stabilan érzékelni az ember mozgását.

A PIR szenzornak jó tulajdonsága még, hogy kevés áramot fogyaszt, nevében is benne van, "passive infrared", azaz nem bocsát ki infravörös fényt, melynek visszaverődését érzékelné, hanem az emberi test által közvetlenül kibocsátott infravörös fényt érzékeli optikai és elektorinikai erősítőkön, szűrőkön keresztül.

Ennek a szenzornak a tulajdonságai megfelelnek a Nighmo funkciójához: kis fogyasztás, és nagy érzékenység. A Nighmo ezen kívül egy vezérlő áramkörrel, fotoellenállással, akkumlátorral, és a hozzá tartozó töltő áramkörerl van felszerelve.

Jelenlegi állapot

Elkészült a Nighmo - mint termék - végleges verziója, amelynek gyártása jelenleg folyamatban van.

Kezdetben 30-50 db kerül gyártásra, melyet a tokiói 100% design fesztiválon állítanak ki és árusítanak a tervezők 2008 októberében.

Nighmo tehát jelenleg egy speciális gumiszerű anyagból egybeöntött tárgy, amely éjszaka mozgásra bekapcsol és az organikus forma kiálló bütykei halványan derengeni kezdenek. A derengéssel éppen elegendő, kellemes fényt ad az éjszakai tájákozódáshoz.

Nighmo termék oldala:

http://nighmo.com

Résztvevő kutatók:

Bagi Tamás, Gálik Györgyi, Csík-Kovács Zoltán, Lakatos Dávid, Sipos Melinda, Szalai András

Kiállítások:

- 100% Design Fesztivál, Tokió, 2008. október
- Kitchen Budapest születésnap, Millenáris, Budapest, 2008. Június 15.
- Brandfestival Digital, VAM design center, Budapest, 2008. április 28.
- Next 5. Fesztivál, Dánia , 2008. április 10.

Publikációk:

angolul:

- Next 5. Exhibition, Innovationlab.dk, 2008. április 10.

Project log:

project update 2008.09.24.

Elkészült a nighmo végleges változata, amely hamarosan árusításra kerül a tokyoi 100% design fesztiválon.

project update 2008.07.01.

A Home Moonlight projektet a Kibu Sol beválasztotta a három projekt közé, amelyek részt vesznek a 100% design Tokyo kiállításon és vásáron.

A Home Moonlight fejlesztése ennek következtében olyan irányba ment, melynek során egy kész, eladható terméket fejlesztünk, menedzselünk, gyártunk, marketingelünk.

Ebbe a fejlesztésbe néhány külső szakember, designer, projekt manager is bekapcsolódik. Az új termék organikus formát kapott, gumiból van, és nighmo-nak hívják.

NEXT 5. Fesztivál - project update 2008.04.04.

A Home Moonlight projekt meghívást kapott a Next.5, Nordic Exceptional Trendshop Fesztiválra, Dániába.

A kiállítás összesen 3 napig tartott, április 4-6 között. A Home Moonligth két másik Kitchenes projekttel (Mllamp, Fénylugas) együtt került kiállításra, valamint a rendezvény konferenciáján került bemutatásra.Home Moonlight in Next 5. from KIBU on Vimeo.

project update 2008.03.20.

A Home Moonlight egy gömb alakú lámpa formát ölt, melynek egy szeme infravörösen "lát", és figyel minket a sötétben. Valakit a south park figurákra emlékeztet.

A gömbforma egy hengertalpra helyezhető, és azon forgatható. 4 db kék színű LED világít benne.

project update 2008.03.01.

Egy lehetséges fejlesztés azon a jelenségen alapul, hogy ha egy pontszerű fényforrással világítunk, akkor ez az egyszerű szerkezet lencsék nélkül képes vetíteni, azaz kapunk egy egyszerű, mini diavetítőt. Ez a leképező szerkezet felfogható úgy, mint a camera obscura fordítottja.

project update 2008.02.19.

1. forgo, vetítős változat: egy lapos korong 1 darab mozgó led van, amely maszk segítségével formákat vetíta a falra.

2. egyszerűbb, diffúz fényt kibocsátó véltozat.

project update 2007.10.24.

Többféle lámpatestet építünk át úgy, hogy Moonlight lámpaként is tudjon üzemelni. Falilámpában és plafonra világító, plafonról lógó lámpában helyezzük el a Moonlight szerkezetét, annak izzója mellett beépítve. A fényt többféle világítótestben elhelyzett ledek szolgáltatják, a szenzorok egyszerű mozgásérzékelők. A lámpa kapcsolójának két állását kihasználva, annak lekapcsolásákor lépne működésbe az „éjszakai üzemmód”.

Első kísérletek

Kísérletezéseink során különböző lámpatestekben helyezzük el a ledeket és a mozgásérzékelőket, s közben papírok, dekoranyagok, textilek felhasználásával szűrőket készítünk, amiket a ledek fényének irányítására, színeik variálására használunk.

- A falra szerelt lámpa tanulságai: a probléma ezzel a megoldással az, hogy az így keletkező fény a funkció szempontjából a legjobb optimalizálás mellett is éppen elfogadható, de nem ideális. Mivel a lámpa a falra van erősítve ezért lámpatesthez közel a fény mindig erősebb, és onnan kiindulva sugárirányban elveszik. Ezért erősen közelít a hangulatvilágítás kategóriához. Előnye, hogy az emberhez közel van, kb. vállmagasságban, ezért lent ad fényt, és dekoratív.

- Az igazán jól működő, egyenletes fényt adó reflexfényes megoldás akkor lehetséges, ha a lámpatest távol van a megvilágított falfelülettől. Így a plafont világító, plafonról lógó, vagy speciális esetben pl. a kibuban a vezetéktartó hevederekre rakott lámpatest ad ennek megfeelő fényt. Ezért kell plafonról lógó és a falra erősített fény is.

a készülő softbox


- Kísérleteztünk a lámpák elé különböző fénymódosító előtétekkel. Itt a lámpa a plafon felé fordul, kipróbáltuk, hogy milyen ha egy pöttyös fény világít be a plafonon/fal tetején nagyobb területet.

Változatok/fejlesztések:

- energiaellátás kérdése: kicsi fogyasztás, ezért lehet valamilyen energia/fény begyüjtő és konzerváló technika - napelem, de lehet hálózati áram is

- a tapéta mögé helyezhető világításon kívül lehetnek térbeli különböző alakú, formájú világítótestek is, amelyek normál hálószoba- vagy hangulatlámpaként is képesek üzemelni.

- Prototípus 1.: egy sötétségre kapcsoló vékony világító téglalap elkészítése

- Prototípus 2.: a KIBU éjszakai világításának megoldása

- 1. piacrta segítés, eladás megszervezése - ennél a projektnél ez a fő feladat

- 2. design, belsőépítészet kiállítások - megjelenés

Projekt felvetés kérdések, szempontok

Rövid leírás:

Ejszakai ledvilágítás. Ledfal. Kevés, derengő fényt kibocsátó nagy, színes felületek, amelyek az éjszakai tájékozódást szolgálják, a legkisebb mennyiségű, éppen elegendő fény kibocsátásával. Az ember éjszakai tájékozódásához, mozgásához nyújt teljes világítást. Segítségükkel minden látható, de csak úgy, ahogy pl. telihold világít, vagy kevésbé. A fény az alvást nem zavarja. Ki-bekapcsolása fadelve, kellemes, lassan alkalmazkodik a sötétséghez.

Smart otthon - nem luxus, hanem általános igényt elégít ki, humánus, esztétikus megoldással.

Tulajdonságai (felvetések):

- falra, tapéta mögé helyezhető vékony lapok
- nappal nem látszik semmi a szerkezetből, sem a világítótestekből
- fényszenzor, sötétséget érzékelve kapcsol be
- kikapcsolható, ha teljes sötétség kell, egyébként alapból mindig bekapcsolt állapotban lehet
- Könnyen, rugalmasan alakítható az adott térhez, vágható, vagy sokféle méret, színek
- nem luxustermék - design, de nem kell hogy túl drága legyen - inkább piacképes, sokak számára elérhető.

- A projekt kulcsai: design, technológia, termék management

Első látványtervek