Fénylugas

A Fénylugas olyan intelligens világítórendszer, mely természetes környezeti jelenségeket (mint például a naplemente vagy a hullámzó víz csillogása)reprodukál fény formájában. Valós vizuális élményt jelenít meg egyszerűsített formában, mely az érzékekre hat. Egyrészről alternativát nyújt a nem szöveg és kép alapú kapcsolatteremtéshez, másrészről különböző természetes jelenségek absztrakt közvetítésére tesz kísérletet.Ez történhet valós időben illetve már meglévő videók segítégével.

Résztvevő kutatók

Bagi Tamás, Németh Péter, Gálik Györgyi, Csík-Kovács Zoltán, Papp Gábor, Kádár Szonja, Sipos Melinda, Horvát Áron, Kelemen Viktor

Leegyszerűsítve ez egy led-kijelző, mely 7x9 egységből áll. Minden egysége külön vezérelhető és külön információt kap, hogy az adott pillanatban milyen színnel és fényerősséggel világítson.

Működése fény átvitelen alapul, mely az internet segítségével történik. Ez történhet valós időben, illetve már meglévő videók segítségével.
A számítógépről vagy a webkameráról kapják a pixelek az információt, melyen fut a videó. Ez a videó van rögtön lekicsinyítve és átkonvertálva szoftveresen 7x9 pixelre, majd ezeket az információkat küldi a gép a Fénylugasba, ahol felnagyítva fény formájában jelennek meg.

(INPUT) : Fényjelenségek változásainak és a térben történő mozgás felvétele.

1. internetes keresőnkkel csatlakozhatunk a világ bármely pontján elhelyezett webkamerára.
2. saját magunk által elhelyezett webkamera
3. mobiltelefonukra letölthető alkalmazás, mely a benne lévő kamerát használja video módban
4. "ambient" adatbázisból letölthető videó

Mindezen lehetőségeket egy website segítségével érhetjük el, melyet a fénylugas tulajdonosok maguk is bővíthetik videóikkal.Arbour Light from KIBU on Vimeo.

(OUTPUT) Cél egy viszonylag nagy szabadságot adó rendszer fejlesztése, mely tetszőleges számú sínből és modulból áll.

Kiállítások:

Low Tech c.kiállítás, Videospace galéria, Budapest, 2009.szept. 11-okt.24.

Image Radio Festival, Eindhoven, Hollandia 2008.okt.30-nov.2.

Pixelache Helsinki, 2008. márc-13-16

NL Feszt_WAMP 2008. február 22-24.

színes, újraburkolt, finoman hangolt lugasunk van...


2008. január 26. Kibu Projects Social


07.10.19 - 07.10.22. első működő prototipus (Nagyszeben)

Október 19-én indultunk Nagyszebenbe, hogy kiállítsuk az ekkor még nem működő fénylugast. Mivel előző este, az addig jól működő AVR Dragon egyszercsak felmondta a szolgálatot, útközben vettünk egy újat, hogy ne az avr-ek fel nem programozhatóságán múljon a projekt.

Miután egész nap úton voltunk és kamionokat kerülgettünk a folyton kanyargó úton, aznapra már elmaradt a további szerelés.

Másnap reggel elindultunk a helyi artlabs-be (ez az út is egy kisebb kaland volt), hogy ott megszereljuk a lugast. Fűtés nem lévén úgy döntöttünk, hogy mégis inkább a szálláson keltjük éltere a művet, amit este 7kor kell majd installálnunk, hogy a 8 órás megnyitóra már minden kész legyen.

Újabb majd’ egy óras kevergés után végre nekiálltunk berendezni a kis műhelyünket. Ekkor már kb. délután 1 óra volt, tehát nagyjából 5-6 óránk volt a lehetetlenre.
Új AVR Dragon beízzit, néhány ic-t felprogramoz, majd Szilárd Támasz az örök vadászmezőkre küldi a társa után. Annyira, hogy már a tápjelző led sem fénylik rajta, hiaba kötjük számítógépre.

Más lehetőség nem lévén újra meg kellet probálkoznunk a párhuzamos porton kereszüli ISP felprogramozással (legalább nem feleslegesen cipeltünk magunkkal asztali gépet). Ami ugye eddig sem ment. Ennek ellenére újra vegigprobáltuk az összes pixel felprogramozását hátha...de nem. Összesen vagy 10-t találtunk amivel működött. Keresd meg a különbséget a két pixelben játék kezdődött. Miben van eltérés a jó és a rossz áramkörök között?

Hosszas tanakodás után a külső órajel forrásra (kvarc) esett a választás mint egyedüli áramköri komponens, ami meghibásodhatott. Egy nem működő pixelbe beforrasztottuk az utolsó elfekvőben maradt kvarcot, ami azután sem működött.

Ekkor már lehetett vagy 5 óra. Volt 10 áramkörünk amiben működött a felprogramozás, és kb 8 működő pixelünk. De mi van ha mégis a külső órajellel van a gond → újra programozzuk át az összes ic-t, és állítsuk át a biztosíték bitjeit, hogy a belső órajelforrásukat használják, ami lehet, hogy túl pontatlan lesz a soros kommunikációhoz.

Egy jó áramkörrel, amibe ki/be rakosgattuk az avr-eket, sikerült fölprogramozni az összes ic-t. Lehet, hogy lesz fénylugas?...

18.30. Van sok-sok elvileg felprogramozott pixelünk, amiket fél óra alatt föl kell pakolni, mindenféle teszt nélkül összekötni és elindítani. Biztos menni fog...

19.00. A csapat egyik fele elindul az artlabs-be, hogy addig is egy szép nagy plakáttal és néhány videóval illusztrálja a munkánkat.

19.15. A szálláson még mindig megy a szerlés, mikor jön a hívás, hogy menjünk mi is, inkább ott helyben szereljünk, legalább lássák az emberek, miröl is van szó.

19.45. Livehacking. Főpróba. Semmi...pirosan/zölden/kéken nem villogó pixelek. :(

Megbeszéltük, hogy újra hazavisszük, és holnap rendbetesszük, már ugyis csak “kis progblémák” vannak vele.

Este vacsoravendégek voltunk egy tradicionális helyi étteremben.

Másnap délelőtt rövid városnéző sétát tettünk, majd ebéd után (kb 4kor) újra nekiálltunk a munkának. További ötlet nem lévén arra jutottunk, hogy mégiscsak meg kéne próbálni letisztítani a folyatószert a nyákokról, hátha amiatt nem működnek. Ezt alátámasztotta az is, hogy megmérve két olyan forrasztott láb közötti ellenállást, amelyek nem voltak bekötve sehova, de forrasztófolyadékkal szennyezettek voltak, a mérő mutatott valami értéket, pedig végtelen ellenállást kellett volna mutatnia. Ez azt jelenti, hogy a szennyezett lábak között keringhet valami kis áram, ami zajt kelt a kommunikációban. Kis csapatunk egyik fele elindult, hogy a közeli metroból beszerezzen egy üveg higítót.

Közben az egyik pixelre egy egyszerű ledvillogtató programot töltve, azt teszteltük, hogy maga a keret jól müködik-e. A pixel egymagában megfelelően villogtatta a ledet, de a keretre rakva már újra pirosan villogott. Újabb hibát sikerül felfedezni. A pixelek azért villognak összevissza, mert folyamatosan resetelődnek. A kereten valószínüleg már olyan zajosak a vezetékek, hogy az avr-ek reset lábán lévő belső felhúzó ellenállások nem elegendőek önmagukban. Külső reset áramkör, megfelelő ellenállás (4,7kOhm) nem lévén minden csatornán rákötöttük a tápot a reset vezetékre.

Ezalatt sikerült a higítót is beszerezni, és elkezdtük a nyákok megtisztítását.

Innentől kezdődött a sikertörténet. Egymás után fölraktuk a megtisztított, nem resetelő pixeleket, amiket egyenként egymás után megcímeztünk és teszteltünk, és minden úgy működött, ahogy az elvárható volt, még a belső órajel ellenére is tökeletes volt a kommunikáció.

07.09.26. :

Végül nem lettünk készen a bemutató napjára. Hajnali 4kor adtuk fel. Felmerült problémák:

- A pixelek 75 százalékát nem lehetett felprogramozni.

- A működö kb. 25 darabbal nem sikerült az összerakott rendszeren keresztül kommunikálni. Az asztalon még működö egy sor két méteres kábellel már nem működött. Randomrendszerben villantak fel néha, az elviekben csak kéken világító elemek néha zölden, sőt pirosan is világítottak.

A bemutatóra berendezett szobában végül installáltuk a nem működö rendszert a falon. Projektorral vetítettük a videoszimulációkat, a működési elvet pedig a már meglévő Pixelight makett segítségével mutattuk be. Habár a kudarcérzést nehéz volt feledni, a nap izgalmas volt és a Fénylugas ebben a formájában is nagy érdeklődést váltott ki.

07. 09. 16.:

hardware:

áramkör

* áramkör véglegesítés, elkészítettés (legkevesebb 1 nap)

* elemek beültetése = forrasztás

szőlőszemek elkészítése:

* plexilapok, pauszpapír kivágatása, bigelés, stancolás

* patent beszerzése

* sín beszerzése

* krimpelhető kapcsolók beszerzése

* mindez legkésőbb péntekig, hétvégén összerakás (vasárnap csak de. és este, mert du. landprint)

* falraszerelés hétfő-kedd

software:

* adatküldési protokoll beállítása

* programozás (videó(kat) lugasra)

egyéb:

* részben működö site

* kis névjegykártyaszerű szóróanyag

Fénylugas: a kezdetek

Végre megszabadultunk a pixelek jelenlegi formájának és jellegének nehézkességétől. Ezzel egyidőben a narráció és a felhasználás területén is pontosabbá vált a projekt. Illusztráció hamarosan.

people:

tulajdonosokat összekötő közösségi website, ahol

1. ambient bázis (upload, download)

2. webcams of the world

3. valós idejű kapcsolat

4. letölthető alkalmazás saját webkamerára, mobiltelefonra

display:

- minél olcsóbb, egyszerűbb legyen, a használó bevonása elhelyezésben, installálásban

- falra rögzíthető sínek melyekre tetszőleges számú modul aplikálható (mágnes, rakattan, beledug, rácsúszik) anyagok: fém, aluminium, papir, fólia, kül. matériák

technológia: (szakemberrel konzultálni)

- fix rész: ic+fényforrás

- síneken kap áramot és infót és kapcsolódik nethez

teendők:

- modul anyagokkal való kísérletezés egy fényforrás összekapcsolása arduinóval (fényerősség szín + anyag/felület vizsgálat
- kitalálni a rendszert pontosan (gyártásba küldhető részek megtervezése, készen beleilleszthető eszközök felkutatása, segítség: gépészmérnök)
- video gyűjtés, narráció pontos kitalálása (3-4 példa eset)
- vetítés
- website design és funkciók makett
- display összerakása

Fény és anyagpróbák:

Rizsszemizzót pauszba csomagoltunk és erre hajlítottunk rá többféle anyagból még egy réteget. Így egyenletesebben szórja a fényt. Méreténél fogva viszont három fényforrás kell majd, melyek RGB ledek lesznek.