Datafizz

Ez a projekt személyes adataink folyamatos áramlására fókuszál, amelyet az online és offline világ közötti mozgásunk állandóan generál.

Minden egyes alkalommal, amikor valaki online vagy offline módba vált, az egész világon szerverek ezrei lépnek működésbe, hogy ezeket az apró információcsomagokat továbbítsák a személy ismerőseihez. Ezeket az online-offline állapot közötti átmeneteket általában figyelmen kívül hagyjuk, installációnkban viszont összegyűjtjük és felhasználjuk az ezzel kapcsolatos adatokat.

Így betekintést nyerhetünk a valós és a virtuális világ között feszülő átmeneti térbe. Ez a folyamatos adatáramlás arra késztetett minket, hogy egy olyan installációt hozzunk létre, ahol ezek az átmenetek metafórikusan jelennek meg fizikai és digitális jelenségek formájában.

Miért készítjük?

Internetes korunkat hatalmas, gyakran rendszerezetlen adatmennyiség jellemzi. A folyamatos adatáramlás technológiai eszközök nélkül láthatatlan és megfoghatatlan. Adatbányászati és -vizualizációs technikák állnak rendelkezésünkre, hogy az óriási adathalmazon belül új összefüggésekre és jelentésekre leljünk.

Datafizz at 'Internet at Liberty 2010' conference

Egy jó adatvizualizáció egyszerre ötvözi statisztikai módszerek és adatstruktúrák ismeretét, design szemléletet és művészeti érzékenységet. Az adatvizualizáció kínálkozó terepe tudományos kutatók, szociológusok, művészek és designerek együttműködésének.

Internetes hétköznapjainkat a közösségi lét jellemzi. Ennek következményeként számottevő adat áramlik gépeink között és hordoz történéseket, csevegéseket online és offline életünkből. A közösségi lét és az ezzel párhuzamosan megnövekvő információáramlás arra kényszerít bennünket, hogy új módszereket találjunk valós világi és virtuális életünk rendszerezésére. Adatrendszerek, interface-ek, widgetek és közösségi hálózatok kezdenek olyan fontosságúvá válni mint a városi struktúrák, az épített szerkezetek, tárgyaink és a szociális környezetünk.

Datafizz at 'Internet at Liberty 2010' conference

Hogyan működik?

Az installáció egy akváriumból, vetítésből és elektronikai eszközökből áll. Egy erre a célre készített számítógépes alkalmazás követi a Kitchen Budapest kutatóinak és ismerőseiknek az online és offline lét közötti mozgását. Ezeket az átmeneteket valódi és virtuális buborékok megjelenése illetve eltűnése jeleníti meg.

Valódi, fizikai buborékok úsznak fel az online és offline világ közötti átmeneti térben, míg lebegő, virtuális buborékok népesítik be a virtuális teret.


Megjelenések

TENT London 2009 / Content Hall / Stand E29
2009. szeptember 24-27.

Reklámhét 2010
2010. április 18.

Internet, szabadon 2010 konferencia, a Google és a Central European University közös szervezésében
2010. szeptember 20-22.

Alkotók

Christopher Baker, Bujdosó Attila, Csík-Kovács Zoltán, Feles Dániel, Juhász Márton András, Sik Eduárd és Sipos Melinda.

Projekt honlap

http://datafizz.kibu.hu/ (angolul)