play4power

2010 áprilisában a Kitchen Budapest (KIBU) és a WAMP felkérte a Superflux nemzetközi design stúdió két tervezőjét, Anab Jaint és Jon Ardent, hogy tartsanak egy kreatív workshopot Budapesten. A felhívást fiatal designerek számára hirdették meg.

A workshop elsődleges célja az volt, hogy rámutasson, napjainkban, a gazdasági válság idején, a designerek szerepe már sokkal több (lehet) annál, mint, hogy már létező szolgáltatásokhoz és termékekhez hozzáadott értéket adjanak.

Hogyan tudnánk a gyors modellezés, a digitális és bio hackelés, illetve a DYI (do it yourself – csináld magad) mozgalom segítségével új vállalkozásokat indítani? Mi történne, ha a vállalati érdekek helyett a közösségi érdekeket szolgálnánk? Mi lenne, ha a szabad piac helyett a szürke gazdaság és az utcai kultúra állna a tervezés fókuszában?

Ilyen és ezekhez hasonló provokatív, elgondolkodtató kérdésekre igyekeztek a workshop résztvevői választ találni, öt különböző projekt kidolgozásának keretében, amelyek mindegyikében az esztétika és a funkcionalitás a képzelet határait feszegetve, előre mutatóan és inspirálóan kapcsolódik össze.

A TENT London design kiállításon a workshop alatt elkészült és utána kiválasztott négy projekttervet mutatták be, amelyek közül a nyertes terv kipróbálható prototípusként is megjelent a standon 2011 szeptember 22-e és 25-e között.

A nyertes, a Play4Power projekt, Csortán Beáta és Pifkó Dániel ötlete. A Play4Power egy olyan energiatermelő eszköz, amely a gyermekek játszótéren levezetett energiáit elektromos árammá alakítja. A kutatásaink szerint a játszótereken sok időt eltöltő szülőknek szimpatikus az ötlet, és szívesen vennék, ha a termelt energiát az odajáró közösség céljaira lehetne fordítani. A design kiállításon egy mókuskerékre installálva mutattuk be az eszközt, interaktív módon demonstrálva a koncepciót.

A projekt olyan etikai kérdéseket feszeget, mint a gyermekfoglalkoztatás, illetve az egyéni javak közösséggel való megosztása, azok társadalmi célra való felhasználása. Szintén kérdéses, hogy a gyermekek által termelt energia „zöld energiának” minősíthető-e?

Press

inhabitat.com
trendguide.hu
hg.hu

Képek

Workshop
Tesztelés a játszótéren
TENT London kiállítás

Videók

Tesztelés a játszótéren

Résztvevők

Csortán Beáta, Pifkó Dániel (MOME), Csörnyei Ádám, Bircsák Eszter, Sipos Melinda, Matheidesz Réka (WAMP), Balla A. Benjamin