Mobil gesztus interfészek

A mobiltelefonokkal évek óta csak 15-20 apró gombbal kommunikálunk, ami a legegyszerűbb funkciók elérését is nehézkessé teszi. A "szia" szó beírása egy átlagos telefonon 12 gombnyomásba kerül. Szintén sok gombnyomásra van szükség ha valakit meg akarunk keresni a többszáz nevet tartalmazó telefonkönyvben. A hangtárcsázás már évek óta jelen van a legtöbb készülékben hogy enyhítse ezt a problémát, de erős háttérzaj esetén nem működik megbízhatóan és egyébként is frusztráló dolog mások előtt a telefonunkkal beszélgetni.

Egyre több mobiltelefon jelenik meg beépített gyorsulásmérőkkel, ami egy új interfészt jelenthet a telefonokhoz. (Ezen készülékek tömeges elterjedésére még éveket kell várni, pedig nagy szükség lenne erre az interfészre a régi készülékek esetén is. A jövőben erre is készítünk majd áthidaló megoldást.)

Az alkalmazásunkban hosszú gombnyomás-sorozatokat lehet majd mozdulatokkal helyettesíteni. A gyorsulásmérő szenzor egy közeli MacBooknak küldi adatait Bluetoothon keresztül. A MacBook értelmezi a jeleket, felismeri a mozdulatot, és szintén Bluetooth kapcsolaton keresztül a megfelelő gombnyomás-sorozatot imitálja a mobultelefonon.

A megoldás a támogatott Sony-Ericsson telefonokon nagyon egyszerűen működik. Egy apró alkalmazás telepítése után Bluetoothon párosítani kell a két eszközt, és már használatba is vehetjük az új interfészt.

Jelenlegi állapot (november 5.): A felismerő számára gesztusokat definiálhatunk, ha azokat párszor elmutogatjuk, majd akciót rendelünk hozzájuk. Ezek után a számítógépen futó felismerő nagyjából 97%-os pontossággal képes a gesztusok felismerésére és az akciók végrehajtására 10 különböző gesztus esetén. A további tervek között szerepel a felismerő alkalmazás implementálása a mobil eszközre, és egy külső hardver fejlesztése a korábbi telefonokhoz.