PiXspacer

A PiXspacer egy olyan kísérleti alkalmazás, amely szabadon bebarangolható virtuális térformákat hoz létre digitális képszekvenciákból. A képek meta adatait (például dátum/idő) kiolvasva, a program egy újfajta képnézegetési megközelítést tesz lehetővé.

Miért készült?

A digitális fényképezés egyik hozományaként rengeteg sorozatfelvételt készítünk, mozdulatok és terek millióit örökítjük meg fázisokban, pixillációként. Ez az újfajta tömegkép készítési habitus újfajta szemléletet és újfajta eszközöket igényel. A hagyományos képnézegető szoftverek nem képesek a sorozatfelvételeket azonnali animációkká alakítására, utómunka és sok computer idő kell hozzá.

A PiXspacer megalkotásakor egy olyan, bárki által könnyedén használható alkalmazás létrehozása volt a cél, amely nem csak a fenti problémára ad megoldást, de új, eddig ismeretlen élményekhez juttatja a felhasználókat. A program olyan új lehetőségeket rejt magában, amelyek talán inspirálják majd a fotográfia ezen ágának fejlődését is.

Hogyan működik?

A hagyományos mozgókép élményen túllépve, a PiXspacer a síkbeli képek időbeli egymásutániságát térként ábrázolja. Az EXIF információkat alapul véve a program képes a betöltött szekvenciákat alkotó képek térbeli elhelyezkedésének meghatározására. Például az ’időpecsétek’ révén a sorozatfelvételek elemei térbeli hasábokként jelenhetnek meg. Az idő térré transzformálása révén. A felhasználó szabadon mozoghat a virtuális 3D térben, kedvére forgathatja a kép-szobrokat.

Vizsgálhatja az izgalmas képződményeket statikus vagy animált állapotukban is, de akár bele is repülhet a képterekbe. A folyosószerű képfázis-útvesztőkben a lüktető mozgás különleges, már-már pszichedelikus vizuális élmény nyújt.

Jelenlegi állapot:

A képszekvenciák térbeli megjelenítése, mozgatás, zoomolás már megoldott, azonban a koncepció eddigi megvalósítása során számos új ötlet és lehetséges irány körvonalazódott, melyek további fejlesztést igényelnek.

Résztvevő kutató

Zádor Tamás

Még több kép a Flickr-ön:

piXspacer_scrshot_003 by zatamaspiXspacer_scrshot_017 by zatamaspiXspacer_scrshot_007 by zatamas