Halácsy Péter

HP villamosmérnökként végzett a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, jelenleg a Média Oktató és Kutató Központ médiamérnök kutatója, tanársegéde. Hobbi szinten, mérnöktől ritka érdeklődésből foglalkozik a hálózati kommunikáció társadalmi aspektusaival, de azért az internetes világban jobban szereti magát alkalmazásfejlesztőnek gondolni. Régebben dolgozott a NAVA, az NDA, a vizsla kereső, az origo szerkesztőségi rendszerének alakításán.

Az elmúlt öt évben kutatás-fejlesztéssel foglalkozott, fő területe a nyelvészet és a számítástudomány határán lévő természetes nyelvfeldolgozás és az információ visszakeresés. Emellett tanít a BME-n és az ELTE-n, és sokszor hívják különböző internetes (hálózati) szolgáltatások tervezésénél gondolkodni.

Jelenglegi projekjei

Információ keresés és nyelvtechnológia

Várhatóan 2008 elején fejezi be PHD dolgozatát, aminek témája, hogy hogyan lehet a morfológiai elemzést (szótövezést) vagy magasabb színtű szövegfeldolgozó modulokat hatékonyan integrálni az információ visszakereső rendszerekkel (azaz a keresőmotorokkal). Jelenleg Ocaml nyelven fejleszt egy keresőmotort, ami rendszerének alapját adja majd. A kereső már képes két óra alatt 1Gb szöveget indexelni.

Tartalomelemzés - címkefelhők

Mivel már elég régóta dolgozom szövegfeldolgozás alapkutatásaival, szeretem keresni ezek felhasználási módjait. Jelenleg eléggé érdekel a un. szövegelemzés, aminek nem talán újszerű megközelítése a tisztán statisztikai kulcsszó kiemelés. Két nagyon tehetséges BME-s hallgatóval, Szalai Andrással és Orbán Zitával például összedobtunk kétféle szófelhőt: egyet parlamenti beszédekből, egyet pedig a Orbás és Gyurcsány évértékelő beszédeiből.

A statisztikai megközelítésnél maradva 2007-ben szeretnék szubjektív narratív szövegek elemzésével foglalkozni, konkrétan blogpostok elemzésével.

Verba | Signa Popularia

A Budapesti Corvinus Egyetem új oktatási épülete beltéri falfelületének művészi megformálására készülő 20x5 méteres falon lesz látható a már megszokott címkefelhős technikánk felhasználásával az egyetem emailforgalmának vizualizációja.

HP blogja

Vastyúk hazatért

Hazaszállítottuk a Roosevelt térről a leheletangyalunkat. Két hét alatt összesen 833 különböző telefonszámra küldött az automatánk angyalt, a legtöbbet december 26-n.

New KIBU film

New KIBU video was presented today at the party hosted by Magyar Telekom which shares were listed simultaneously on the Budapest and New York Stock Exchange 10 years ago.

The video is created by Gina and Barna.


Tíz éve van a Magyar Telekom a tőzsdén.

Ennek alkalmából a Kibu újra bemutatkozott a Telekom székházában. Most ezzel a videóval, amit Gina és Barna vágott össze.

hétfőn találkozunk a bme-n

Minden érdeklődőt szeretettel várunk hétfőn, 23-n 16 órakor a BME MOKK környékén (St. ép 302) egy informális beszélgetésre arról, hogy mi a KIBU, hogyan kell pályázni. Minden kérdést fel lehet tenni ott. Jegyzem meg aznap lesz még a MOME-n és a KÉK-ben is egy-egy beszélgetés.

Ja, közben folyik a Biblia közben az építkezés, a berendezéshez meg ezt találtuk vagy még esélyes egy másik is.

Kikerültek a felvételi feladatok

Tíz perccel a határidő elött (ezentúl a KIBU minden határideje, határidője éjfél lesz hagyományosan) kikerültek a pályázathoz tartozó feladatok, témák. Kicsit átírtuk a pályázat oldalt is, mert félreérthetőnek ítéltük, hogy végülis mit szeretnénk a pályázatban látni.

A feladatokat a MOKK -osokkal együtt alakítottuk ki, vagyishát mindenki jól elmondta, hogy ő milyen feladatokat adna. A végső hajrában - mint az én munkáimban oly sokszor - Varga Dániel segített ki. De még így is biztos maradtak hibák, többértelműségek.