György Péter

Esztéta, médiakritikus; egyetemi docens. Kutatási területe a 20-21. századi magyar művészettörténet - különös tekintettel az avantgárdra -, a kortárs művészet elmélete és gyakorlata, illetve az új média kulturális összefüggései. 12 könyv és több száz tanulmány, kritika, politikai publicisztika szerzője.

Magyar-történelem-esztétika szakon végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, 1985-ben egyetemi doktori, 1995-ben Ph. D. fokozatot szerzett esztétikából.

Oktatási tevékenysége az ELTE Művészetelméleti és Médiakutatási Intézetéhez, illetve a BME Szociológia és Kommunikáció Tanszékén működő Média Oktató és Kutató Központhoz kötődik.

A kilencvenes években több médiával kapcsolatos projekt kezdeményezője, tanácsadója (pl. Wolfson College Programme in Comparative Media Law and Policy; Nemzeti Audioviuális Archívum; Mindentudás Egyeteme), több intézmény alapítója (pl. az ELTE Művészetelméleti és Médiakutatási Intézetében meghirdetett kommunikáció szak és a BME MOKK).

Vendégoktató, meghívott előadó volt többek között az alábbi intézményekben: New School for Social Research, New York City; New York University; Szlovén Tudományos és Művészeti Akadémia, Ljubljana.

Tagja a Magyar Filozófiai Társaságnak, az International Press Institute-nak, a Szlovén Esztétikai Társaságnak és az American Society for Aestheticsnek.

1998 óta a MBGE Informatikai Központ Médialaboratórium vezetője.

more