Opera Looper

Az Opera Looper egy, a New York-i Brooklyn Museum eseményére készült interaktív installáció, mely az Extremely Hungary elnevezésű amerikai magyar évad keretében, 2009 októberében valósult meg. Az installáció segítségével egyszerre több ember alkothat egy zenekart és próbálhat a zenei loopokból zenét írni. Négyféle zenei téma és animációs háttér közül választhatunk és a segítségükkel úgy érezhetjük, mi is zenét komponálunk és egy zenekar részesei vagyunk, miközben választásunk eredménye egy projektált felületen végig követhető.


A Opera Looper alapját a korábban már bemutatott MobileJam projekt képezte, illetve a mindekttőhöz használt saját feljelsztésű Animata szoftver.

Opera Looper

Hogyan működik?

Az interaktív installáció négy darab iPod Touch-ból, egy vetített felületből és elektronikai eszközökből áll. Az iPod Touch-okat úgy használjuk ezesetben, mint hangszereket és távirányítókat egyben. Ezek segítségével választhatunk a négyféle operastílus és a hozzátartozó grafikai világ közül. A kiválasztott stílusban egy-egy iPod Touch egy-egy grafikai elemet és hangszert jelöl, amit követhetünk a kivetített felületen és a ennek segítségével opera-, és animáció remixeket készíthetünk.

A négy téma: egy Lehár stílusú musical komédia, egy barokk opera, egy romantikus opera és egy amerikai minimalista zene. A zenei loopokat Gryllus Samu készítette.

Opera Looper