Növényutaztató

Egy érzékelőkkel felszerelt mozgó virágláda, ami speciális igényű növényeink igényeit igyekszik kielégíteni. Másrészről robotikai és ökológiai kísérlet.

Miért készült?

A koncepcióban elsősorban egy interaktív mozgó installáció szerepelt 20-30 robottal, melyekben a helyváltoztatásra képtelen növények egyfajta közös igényen osztoznak a napelemmel töltődő őket mozgásba hozó robotokkal. Még a legegyszerűbb algoritmusok esetén is kialakul egyfajta élőlényekre jellemző mozgásmintázat: például ha az ütközéseket elkerülve a fény felé törekszenek ugyanazon program alapján a gépek, akkor kialakul az ökológiai verseny. A növény fiziológiai állapotát, mint szenzort használva azonban ennek gyakorlati haszna is lehet a jövő otthának berendezési tárgyaként.

Hogyan működik?

Alapvetően a növények nem szeretik a mozgatást, azonban az extra fényigényű, vagy árnyékkedvelő fajok sokszor nem tudnak megfelelően adaptálódni egy átlagos lakás fényviszonyaihoz, mivel az emberi igények eltérnek növényekétől. Megfelelő lassúsággal végrehajtott növényutaztatás kedvezően befolyásolja a speciális igényű növények életkörülményeit. Ha a robotok érdekeltté válnak - napenergiáról töltődnek - a fény követésében, akkor a ezen növények megvilágítása az otthoni energiafelhasználás szempontjából passzív területre tolódik.

Jelenlegi állapot

A prototípus, két fényszenzorral, egy mozgásérzékelővel illetve infra távolságmérőkkel van felszerelve. Képes négy dimenziós térkép létrehozására, melyből kettő a lakótér alaprajza, egy a fényintenzitás a tér pontjaiban, a negyedik pedig az idő.