Noise Workshop - The Beatless

2011/04/14 - 11:00 - 2011/04/16 - 19:00

Sok-sok e-mail és több hónapi tervezés után végre április végén megérkeztek. Angolok révén, természetesen hozták magukkal a rossz időt is, de nem bántuk, mert hackelni legjobban négy fal között lehet. Bekávézva, neonlámpák fényében. Nem igazán tudták mit is várhatnak, előadás zaj zenéről, építgetés, performansz, ez meg az.

Csütörtök reggel 11-kor kissé másnaposan érkeztek, ami a zajzene evolúciója című előadás végére egy gőzgép hangos sikolyává nőtte ki magát. A délutánt ötleteléssel töltöttük és kísérleti zajzene bandák alakultak a 17 (+2 tanár) UCA diákból. Grafikusok és zajzene? Naná! Először picit szkeptikusok voltak, természetesen, de amikor a következő nap mindnyájan elkezdték építeni a hangszereiket végre belelendültek. Vedd ki őket a megszokott közegükből és észre sem veszik, de hirtelen Ligeti György Volumina című szerzeményének mélységes bugyraiban találják magukat! Fekete és fehér mintákat felismerő zaj kuffer, bit-torzított salátaszárító-gitár, 4 csatornás kaparászós könyv-tető-torony, gesztussal irányított sűrített levegővel működő sípok és furulyák, ultrahangos acid harmonica, pörgő - forgó Pringle’s masina. Szuper!

A záróperformansz eredeti terv szerint az egyik aluljáróban lett volna, egy gyönyörű városi barlang fantasztikus akusztikával, de a BKV nem igazán kedvelt minket. Luigi Russoló büszke lett volna ránk! A zajzenekar végül egy improvizatív kültéri koncertet adott egy játszótér mellett. Hatalmas sikerrel! Minden működött! Tényleg! MINDEN! Fél óra mókázás után visszamentünk a KIBU-ba, hogy összetakarítsunk már amennyire ez három nap hackelés után lehetséges. Néhányan igazán szomorúak voltak, hogy nem tudják magukkal vinni a hangszereiket, ami a törődés és a büszkeség jele! Három nap alatt bárki megszeretheti a kísérleti zajzenét. Nem kell hozzá más mint egy jó adag kreativitás és radikális nyitottság, amiből nem volt hiány. Szerencsére...

Az University for the Creative Arts hallgatói részére szervezett zajzenei workshop 2011. április 16-a és 19-e között, Kiss László és Juhász Márton András vezetésével zajlott a Kitchen Budapestben.