Neighbourhood Science a Medialab-Prado szervezésében

Június 7-23-a között tartották meg a madridi Medialab-Prado-ban a Neighbourhood Science elnevezésű workshopot, melyet a tavalyi Garage Science előzött meg.

Neighbourhood Science

Míg a Garage Science azokra a projektekre helyezte a hangsúlyt, melyek a projektvezetők egyéni, főként technológiai célkitűzéseit valósította meg, ezévben 10 olyan projektet választottak ki, melyek Madrid lakosságának aktív bevonásával foglalkoznak.

A Medialab-Prado elnevezését Madrid karakteres múzeumáról kapta, de gyakorlatban nincsen közük egymáshoz sem együttműködésben, sem programban. Támogatója a Department of Arts of the City Council of
Madrid, és működését tekintve 5 fő egységből tevődik össze (Interactivos?, Visualizar, Inclusiva.net, Laboratorio del Procomun, AVLAB). Tevékenységük egész évben nyitott a közönség felé, melyet a recepciónál dolgozó mediátorok is elősegítenek, kapcsolatot teremtve az utcáról bejövő érdeklődők és a benti munkafolyamat között.

Neighbourhood Science

Az idei workshopot megelőzte egy előzetes válogatás, melyből 10 koncepciót kiválasztva indították el a felhívást a nemzetközi részvételre, ezévben nagyobb arányban hívtak Dél-Amerikából projektvezetőket. Témavezetőnek Douglas Repetto, Olivier Schulbaum (Platoniq), Alejandro Tamayo, Andrés Burbano, Alejandro Araque és Alejandro Duque érkezett. A napi működésben a MediaLab felől az Interactivos? vett részt, akik workshopok mellett szemináriumokat szerveztek, általánosabban pedig fő tevékenységük a tanító és kreatív jellegű használata a technológiának.

Neighbourhood Science

A témák között szerepelt a lomtalanított bútorok hangtegekkel való
ellátása (Re:tag, aki a tárgyat megtalálja, felhívhatja a rajta található számot, melyen az előző tulajdonos mesél a tárgy történetéről), az Icecap, (mely az olvadó jéghegyeket próbálta meg ábrázolni napelemmel működő kinetikus struktúrával), az OpenSolarCircuits (áramkörök visszaforgatható folyadékból való kimarása. További projektek voltak még az Algas Verdes (világító alga készítése, mellyel kimutathatóak a nehézfémek az élelmiszerekben),Birds Within, Virtual Urban, Waterworks, Control Mental, UrbanForageContaminant és a SUN (Society of Urban Naturalists).

Neighbourhood Science