Media Facades Festival - technológiai és tartalomgeneráló workshop

2010/04/01 - 10:00 - 2010/04/02 - 18:00

Budapesten zajlik a 2010. augusztus és október között 7 európai várost magába foglaló Médiahomlokzat Fesztivált előkészítendő, a városokat összekötő technológiai és a művészeti projekteket véglegesítő workshop.

A Fesztivál különlegessége az interaktív felülethaszálaton túl (LED és vetített felületek), hogy szeretnénk a lokális megjelenést is erősíteni és a városlakókat arra bírni, hogy kapcsolódjanak bele a Fesztiválba és küldjenek üzeneteket az interaktív felületekre, melyek a projektben részt vesznek.

A Fesztivál célja:

A Berlinből induló fesztivál célja, hogy lokális és nemzetközi kapcsolatot hozzon létre a médiahomlokzatok segítségével. A köztéri kulturális fesztivál időbeli és helyszíni megjelenéseivel erősíteni szeretné az európai kulturális hasonlóságok és a sokszínűségek megjelenését egyaránt, a közönség és a művészek részvételével.

A Fesztivál során a hét európai város helyszínein (Liverpool, Brüsszel, Madrid, Berlin, Linz, Helsinki, Budapest) egyrészt az előre kiválasztott művészeti projektekkel kíván párbeszédet indítani, másrészt az egyes helyszínek közönségét is interakcióra szeretné bírni, hogy saját maga is alkosson: üzenetet, képet küldhet a saját városán belüli felületekre és a meghatározott időben más városok résztvevő épületeinek felületeire.

A résztvevő intézmények:

1. Publicartlab, Berlin

Az intézmény elsősorban köztéren megvalósuló lokatív és az épületek interaktív felületeit kihasználó foglalkozó projektek szervezésével foglalkozik. Nevükhöz fűződik a 2008-as Media Facade Festival, az Európát bejárt Mobile Studios projekt (Budapesten az A38 és a Goethe Institut Budapest támogatásával), a Mobile Museums, amely Barlcelonában és Bécsben is bemutatkozott, vagy a hamburgi Elb alagútban megvalósult Unterwasserlicht projekt.

További információ: http://www.publicartlab.org/

2. Medialab Prado, Madrid

A Medialab Prado, 2000 óta létező, Madrid városa által üzemeltetett médialab, a digitális kultúra minél szélesebb körű megismertetésére és használatának népszerűsítésére jött létre. Számtalan workshop (nemzetközi és hazai közönség bevonásával), előadás és művészeti projekt mellett idén készült el a LED-homlokzatuk, mely lokális elhelyezkedése folytán rengeteg lehetőséget rejt magában.

További információ: http://medialab-prado.es/

3. FACT, Liverpool

A moziként, művészeti galériaként és az új média és film támogatójaként ismert intézmény több, mint 20 éve Liverpool egyik kiemelkedő művészeti intézménye. A Liverpooli Biennále és a Kulturális Főváros (2009) egyik alaphelyszíne, több kiemelkedő kiállítás és művészeti projekt otthona.

További információ:http://www.fact.co.uk/

4. m-cult, Helsinki

2000-ben alakult, az új média kulturális és a társadalmi aspektusait vizsgáló, bevonó projektek létrehozására és támogatására. Elsősorban a kulturális innováció városi és online megjelenéseire fókuszál és ezen projekteket helyezi előtérbe. A Helsinkiben működő intézmény a technológia, a kulturális projektek és a társadalmi aspektusokat magában foglaló projektek egyik legmeghatározóbb intézménye. Nemzetközi és hazai projektekben egyaránt folyamatosan jelen van.

További információ: http://www.m-cult.org/index_en.html

5. iMAL, Brüsszel

1999 óta működő non-profit intézmény, a Belga Vizuális Művészek Szövetségének (NICC) és médiaproducerek, mérnökök, interaktív designerek részvételével alakult. 2007-ben egy új helyszínnel, a Digitális Kultúra és Technológia Centerrel bővült. Kutatásokat, workshopokat és művészeti projektek megvalósításán dolgoznak elsősorban, nemzetközi és hazai szinteken.

További információ: http://www.imal.org/

6. FutureLab, Ars Electronica, Linz

Európa egyik leghíresebb médiaművészeti fesztiválját rendező intézmény médialaborja konceptuális projektektől kezdve a céges megrendelésekig széles körben ismert. Az új média és az építészet, az információs design és a médiaperformanszairól is híres labor munkáját elsősorban a tudásmegosztás és a széleskörű együttműködés jellemzi. Egyik legutóbbi munkájuk a berlini SAP részére készült interaktív épület: http://www.aec.at/futurelab_references_en.php?id=13830

További információ: http://www.aec.at/index_de.php

7. Kitchen Budapest:

A Magyar Telekom innovációs laborja, a Kitchen Budapest egy városi térrel, mobil kommunikációval és internettel foglalkozó multifunkcionális hely, ahol fiatal kutatók számára teret és eszközt biztosítunk a szabad gondolkodásra, s a kreatív csapatmunkára. Egyik alapvető célunk, hogy megkeressük a társadalom, a művészet, a tudományok, és az új média közötti kapcsolódási pontokat, s közös, nemzetközi kontextusban is érvényes, lokális válaszokat adjunk mérnökök, művészek, designerek; a labor kutatói segítségével.

További információ: http://kitchenbudapest.hu