KIBU a Kinetica Art Fair-en

2010. február 4-én nyílik a második alkalommal megrendezett, nemzetközi, tematikus kiállítás, a londoni Kinetica Art Fair.

Két installációt mutatunk be, melyet erre az alkalomra készítettünk: a LANdelion-t és a PoP-ot.

Játékosság és net-botanika

Mától látogatható a londoni Kinetica Art Fair

Net-pitypang (LANdelion)

Új virágfajt honosít meg a Kitchen Budapest a LANdelionnal – melynek elnevezése az angol pitypang (dandelion) szóból és a helyi hálózatokat jelölő LAN (Local Area Network) szóból ered. Kábelek újrahasznosításával alakult ki az organikus formájú net-pitypang, melyet a látogatók keltenek életre, fújással. Az erősségnek megfelelően borzolja a „virág” repítő bóbitáit, fényjátékkal kísérve az interaktív folyamatot. A felhasználók által átélt élmény régóta a technológiai fejlesztések fókuszában áll. A piaci versenyben bevetett élmény-elemeken túl, az eszközöket és alkalmazásokat társadalmi összefüggésükben vizsgáló műhelyek - mint a KIBU is - fontos kérdésnek tartják az élményekkel (látvány, hang, tapinthatóság, stb.) folytatott kísérleteket. A DIY (do it yourself - csináld magad) kultúra és a UI (user interaction - felhasználói interakció) tervezés konyhai kísérleteinek példája a fújásra fénnyel és hangokkal reagáló, pitypangot idéző munka.

Power of Play (POP)

A Power of Play (POP), az emberben rejlő játékosság erejét mutatja meg. A tanulás folyamatát modellezve, evolúciós algoritmusok segítségével hétköznapi tárgyak válnak képessé a játékra. Habkartonból készült asztali lámpák egy kamera segítségével egy labda útját figyelik, és úgy viselkednek, hogy a labdát folyamatosan mozgásban tartják. A labdázó mozgás, összetettségénél és dinamizmusánál fogva nehezen programozható, ezért a POP elkészítésével kapcsolatban a legnagyobb kihívás a megfelelő algoritmusok elkészítése, melyek összehangolják a lámpák mozgását. A programozás lényege, hogy a tanulási modell (evolúciós algoritmusok) alkalmazásának köszönhetően „intuitív módon” leegyszerűsödjön a betanulás folyamata. A POP robotok játéka egymással, ugyanakkor saját élményeinkre emlékeztet. Modellezhető-e egy játszótéren nyüzsgő gyermeksereg? Ábrázolhatók-e a társas játékok dinamikái programozott technológiával? A Kitchen Budapest csapata ezekre a kérdésekre keresi a választ DIY (do it yourself - csináld magad) eszközökkel elkészített installációjában.

Kinetica Art Fair 2010

2009-ben indította útjára a Kinetica Museum szakmai eseményét, a Kinetica Art Fairt Londonban, mely egy tematikus kiállítást és vásárt is takar. Gyűjtők, kurátorok és a közönség lehetőséget kap arra, hogy megtekintse és magával vigye a műalkotásokat, melyet kortárs művészek, kinetikus szobrokkal, elektromossággal, robotikával, fénnyel és hanggal kísérletező alkotók kínálnak. 35 galéria és szervezet vesz részt az idei Kinetica Art Fairen, több mint 150 kiállító művésszel. A program helyszíne: P3 Marylebone Road 35, London NW1 5LS.

A Kitchen Budapest megjelenését a Londoni Magyar Intézet támogatja.