Krétakör Kollégium #5

Tóth Lajos előadása "De hova tűnt Nóri?" című előadása zárja a Krétakör Kollégium Új írásbeliség előadássorozatát.

2010. január 16. 19:00
Krétakör Bázis, Gönczy Pál utca 2.
http://kretakor.blog.hu

A Krétakör Kollégium záró előadásában a mesterséges intelligencia kutatási területéhez kapcsolódó elméleti és filozófiai kérdések ütköznek teljesen gyakorlati, kísérleti megközelítésekkel. Az emberi test és az intelligencia közötti kapcsolat, a tudatmódosító szerek hatása és a memóriával kiegészíthető emberek éppúgy terítékre kerülnek, ahogyan a természetes intelligencia hálózatba kapcsolásának lehetőségei (ESP games). Kipróbálnád a Star Trek transzporterét? Nem vagy egyedül!

Tóth Lajos, mesterséges intelligencia-kutató előadását igen szofisztikált módon a cyber-punk által beoltott populáris kultúra nyomvonalán vezeti fel. Vagyis az elszállt, szemüveges tudósnyelvvel szemben, kult-ikonok mentén gondolja végig a mesterséges és természetes intelligencia kutatásának kérdéseit. Az ős cyber-punk próféta, Philip K.Dick filozófikus kérdése (Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal?) éppúgy előkerül ahogyan a szintén alap cyber- és sci fi fétisnek számító, memóriacsippekkel mélyített emberi agykapacitás lehetőségei.

Szóba kerül a Mátrix, mint a hálózatba kötött emberi intelligencia, az Immortel (ad vitam) mint az emberi test gépi kiterjesztésének utópiája, és a Star Trek, mint a tér és az idő uralását megoldó dizájnos bútordarab, a transzporter otthona. Ezek mellett pedig olyan, mindennapi kérdésekre is választ kapunk, amilyen a CO2 bányászat értelme és jövője, a DNS és a növeszthető házak problematikája és az örök kérdés, hogy a technikai fejlődés jelen pontján vajon, hogyan értelmeződik újra az evolúció fogalma?

RSVP itt.