Plantus

diplomamunka

A projekt fő célja egy olyan konyhai környezet kialakítása és termék tervezése volt, mely megfelel az aktuális és jövőbeli konyhai trendeknek, környezetkímélő, segíti a fogyasztók környezettudatosságának fokozását és nagy hangsúlyt fektet a kihasználható technikai megoldások minél újszerűbb és észszerűbb alkalmazására.

Miért készült?

A konyhához fűződő viszonyunk állandóan változik, a hagyományos funkciókat az életmódváltozás, a technikai fejlődés, a divat és a szemlélet folyamatosan átalakítja. Vannak trendek, tendenciák, de egyre inkább hangsúlyt kapnak az egyedi igényekhez igazított megoldások is.


Hogyan működik?

A Plantus hidroponikus konyhai berendezés önellátóan gondoskodik a fűszernövények, szobanövények ellátásáról, külön csíráztató egységgel rendelkezik és haltartásra is alkalmas; díszhalakat vagy akár kisebb, fogyasztásra alkalmas halakat is nevelhetünk benne. Az öntözés, táplálás, fényellátás az előre beprogramozott paraméterek alapján történik, így a magára hagyott növények nem pusztulnak ki és még a szomszédtól, nagymamától sem kell feleslegesen szívességet kérni.

A Plantus vezérlése személyre szabott programozást tesz lehetové, így mindenki az igényei és életmódja szerint alakíthatja. Beltéri berendezésként térelválasztóként is funkcionál, interaktívan kommunikál, igazi 21. századi kiegészítoje egy mai konyhának.

Jelenlegi állapot

Készítettünk egy prototípust, működését a fenti videón rögzítettük.

Résztvevő kutatók

Boros Judit, Juhász Márton András, dr. Lukács Manuéla, Sipos Melinda

A Plantus projekt a BME Ipari Termék- és Formatervezői Szak és a Kitchen Budapest együttműködésének eredménye.