Könyvmegosztó alkalmazás iWiW-re

A könyveknek (igen, a kézbe vehető könyvekre gondolunk!) még a mai fájlcserélős-zenemegosztós-videóletöltős időkben is van létjogosultsága. Egyszerűen azért, mert egy hagyományos könyvet magunkkal vihetünk, villamoson elővehetjük és csodálatos illata van!

Miért Készült?

Nem minden könyvet akar az ember megvenni, hiszen olvasás előtt nehezen eldönthető, hogy egy könyv van-e annyira jó/fontos, hogy az ember pénzt áldozzon rá, majd a lakásában őrizgesse évekig. Gyakran célszerűbb könyvtárból kikölcsönözni vagy ismerősöktől kölcsönkérni egy könyvet. Célunk e kettő egymáshoz közelítése, vagyis az ismerősök közötti könyvkölcsönzés (peer-to-peer booksharing) intézményesítése.

Hogyan működik?

Megoldásunk az iWiW közösségi portál meglévő felhasználói bázisára épített alkalmazás. Ennek segítségével a felhasználók könyvtárából (megosztott, azaz kölcsönadásra felkínált könyvei) válogathatunk.

Jelenlegi állapot:

A jelenleg elérhető alkalmazás az alábbi alapfunkciókat tudja: könyvek felvitele, szerkesztése, törlése, keresése, böngészése felhasználó alapján.

A későbbiek során, a keresést mindenképpen érdemes az ismeretségi távolság illetve tartózkodási hely szerint szűkíteni. Egyfelől, egy ismerősöm ismerősének szívesebben, nagyobb bizalommal adok kölcsön bármit is, mint egy távolabbi ismeretlennek; másrészt egy Szombathely-Nyíregyháza viszonylaton lezajló könyvkölcsönzés utazási- vagy postaköltsége akár a könyv értékét is túllépheti. További szűrési lehetőség a felhasználó olvasási szokásai (kedvencek, érdeklődési kör, stb.) és felhasználói megítélése (hány könyvet adott vagy kapott kölcsön korábban, időben és rendben visszaszolgáltatta-e azokat, stb.) alapján.

Résztvevő kutatók:

Bujdosó Attila, Dul Dávid, Kelemen Viktor, Szalai András