Check in Budapest 9. - Beatriz Herraez előadása Baszkföld kortárs művészetéről

2009/05/04 - 18:00 - 2009/05/04 - 20:00

Beatriz Herraez – a Centro Cultural Montehermoso Kulturunea (Vitoria-Gasteiz, Spanyolország) kurátora – 2009. május 4-én nyilvános prezentációt tart a baszk fővárosában működő kortárs művészeti központról és legfrissebb kurátori projektjeiről.

Az előadás nyelve angol.

Herraez előadásában bemutatja a Montehermoso Kulturunea tevékenységének különböző területeit: kiállításokat, szemináriumokat, publikációkat, és a 2008-ban kijelölt kutatási irányokat. Az előadás során az intézmény struktúrájából következő különböző stratégiákon keresztül egy olyan kortárs művészeti intézményt ismerhetünk meg, mely Baszkföld fővárosában működik és a legkülönfélébb kortárs művészeti szcénákkal áll szimultán párbeszédben. Néhány konkrét művész és projekt bemutatásán keresztül Herraez felvázolja a spanyol/baszk kortárs művészeti közeg összetettségét, valamint az elmúlt két évtizedben a régióban bekövetkezett politikai és társadalmi változások hatására folyamatosan változó viszonyulását a tágabb nemzetközi közeghez.
Beatriz Herraez művészettörténész, a Centro Cultural Montehermoso Kulturunea (Vitoria-Gasteiz, Spanyolország) kurátora. Legutóbbi projektjei: rendez-vous nowhere (Montehermoso, Spanyolország, 2008); Soy el final de la reproducción (Sculpture Center, New York, 2008; castillo/corrales, Paris, 2007). 2005-2008 között Herraez a Las Jornadas de Estudio de la Imagen című, a képalkotás különböző kérdéseivel foglalkozó nemzetközi szimpózium társigazgatója volt.

Linkek:

www.montehermoso.net

www.sculpture-center.org/exhibitionsExhibition.htm?id=10071

www.madrid.org/centrodeartedosdemayo/descargas/IMAG(IN)ING(HI)STORYTELLING.pdf

A Check in Budapest 9. együttműködő partnere a Kitchen Budapest.
Check in Budapest:

2008 őszétől az ACAX | Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Iroda nagyszabású programsorozatot indított, melynek keretében 2009 júniusáig közel harminc külföldi kurátor és kritikus kap meghívást néhány napos budapesti tanulmányútra. A program célja, hogy műterem-látogatások és találkozók során minél több nemzetközi szakember ismerkedjen meg a hazai képzőművészeti közeggel és annak szereplőivel. A meghívott résztvevők nyilvános előadásokon és panelbeszélgetéseken mutatják be az érdeklődőknek tevékenységüket, szakmai elképzeléseiket és saját szcénájuk aktuális helyzetét.

A Check in Budapest eseményei különböző tematikai fókuszpontok köré szerveződnek. A meghívott vendégek olyan, az érintett témákban járatos nemzetközi szakemberek, akiket eddigi szakmai teljesítményük és terveik tesznek izgalmassá a magyar közönség számára.

A Check in Budapest programsorozat az ACAX kezdeményezésére, a Reneszánsz Év 2008 keretében, a Műcsarnokkal együttműködésben valósul meg.

Támogató: Oktatási és Kulturális Minisztérium

Az ACAX | Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Iroda a Ludwig Múzeum-Kortárs Művészeti Múzeum szervezeti keretében működik.

Kapcsolat:

ACAX | Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Iroda

ACAX | Agency for Contemporary Art Exchange
1065 Budapest, Nagymező utca 8. (kaputelefon 101, bejárat a társasház lépcsőháza felől)

Tel: + 36 1 501 4111

Fax: + 36 1 501 4112

E-mail: info@acax.hu

Web: www.acax.hu