3D vetítés

A harmadik dimenzió tökéletesedése mentheti meg az évek óta nézőszám-csökkenéssel kűszködő mozikat. Bár a 3D-s mainstream mozi álma igazából már csak dramaturgiai kihívást jelent, mi még csak a használati utasítást olvasgatjuk.

Miért készült?

A házi 3D vetítés egyenlőre kezdeti stádiumban van. A kísérlet célja, hogy az általunk készített 3D videók, animációk könnyen megjeleníthetőek legyenek a KIBU terében is.

Hogyan működik?

Az emberi látás mechanizmusához hasonlóan, megfelelő szögben lehelyezett két kamerával kell rögzíteni a jeleneteket. Vetítéskor több módszer is rendelkezésünkre áll, a térbeli kép visszaadásához. Mi a polárszűrős technikát választottuk.

A polárszûrõ elvéhez annyit kell tudni, hogy a fény elektromágneses hullám, így van hullámhossza, a terjedési sebesség függvényében frekvenciája, illetve a hullámmozgásnak irányultsága. A polárszûrõ bizonyos irányultságú sugarakat kiszûr, míg másokat átereszt.

A vetítéskor a jobb és bal szem előtt elforgatott polár szűrők helyezkednek el, akárcsak a két projektor lencséje előtt. Ha adott projektor és a szemüveg egyik lencséje 90 fokban vannak elforgatva egymáshoz képest, az adott szem nem látja a projektor képét. Így a bal szem a bal projektor képét látja csak, a jobb szem pedig csak a jobb projektorét. A vetítéshez ezüst bevonatú vászonra van szükség, melyet gyakran használnak 3D filmek vetítéséhez, annak jó fényvisszaverő képességei miatt.

Egy kis történelmi áttekintés

A 3D filmek technikai szempontból már nagyon rég megvalósították. William Friese-Greene már 1893-ban rögzített szkeccseket három dimenzióban. Auguste Luiere szintén kísérletezett a 3D-vel. 1903-ban be is mutatta A vonat érkezése háromdimenziós változatát, különösebb visszhang nélkül - ám figyelemreméltó, hogy már az első (fizetett közönség előtt vetített) mozgóképnek volt 3D változata.

Az 50-es évektől kezdve mindenki egészen biztos volt abban, hogy a hang és a színek megjelenését követő újabb nagy, technológiai megújulást a harmadik dimezió vászonra varázsolásától várhatjuk. Eközben szüntelenül készültek a 3D-filmek, illetve szorgalmasan próbálgattak "hagyományos" technológiával készült sikerfilmeket átalakítani. Alfred Hitchcock is elkészítette a Gyilkosság telefonhívásra című krimijének háromdimenziós változatát, de a premier alkalmas vetítőterem híján elsikkadt, csak jóval később, 1980-ban mutatták be, csekély érdeklődés mellett.

Napjainkban a filmipar ismét előrukkolt a 3D mozi ötletével. 2009-ben több mint 50 film készül 3D-ready, ebből 15 rajzfilm. És bár a filmes szakemberek jelenleg a dramaturgiai spanyolviaszon törik a fejüket, mi egyenlőre még csak a használati utasítást olvasgatjuk.

Résztvevő kutatók:

Haraszti Gina, Ozsvald Eszter, Zádor Tamás

Filmeseknek

coming soon...

Egyéb érdekességek

coming soon...

Források: wikipedia.com, filmvilag.hu, imdb.com