Pixelache-Tinker.it-KIBU workshop és kiállítás Berlinben

Január 26-tól február 1-jéig Berlinben jártunk, a Transmediale Fesztiválon, hogy egy workshopot tartsunk és az eredményeket kiállítsuk a Fesztivál helyszínén.. A finn, svéd, olasz, amerikai, angol és magyar kutatókból, designerekből, mérnökökből összeállt csapat a vattacukrot használta fel, mint vizualizációs elemet, hogy körbejárja a Fesztivál idei témáját, a klímaváltozás problematikáját....

Az idei témához kapcsolódva, hírszolgáltató és időjárási adatokat tartalmazó weboldalakon szörfölt a csapat, az onnan gyűjtött nemzetközi politikai és klíma adatokat meghackelték, majd egy látványos, abszurd eszközzel vizualizálták. A workshop alapeszköze így a vattacukor-gyártógép lett, mely a sokszor groteszknek tűnő politika természetére és a legalább oly groteszk kreatív közösségek generált adataira reagál. Valós politikai és időjárási adatokat használtak és vizualizáltak a három nap során, az eredményt pedig egy játékos és dinamikus installációban mutatják meg, mely egyben a mindennapi politika egy sajátos percepciója is. A workshop során három irányt dolgoztak ki:

Candy Floss Tornado

A Candy Floss Tornado egy tornádógép, ahol a tornádó nagyságát és erősségét egy, az egyes országok fővárosainak szmogmennyiségét mérő weboldalról érkező információk adják. A cukorból készült, gomolygó "felhő" intenzíven és látványosan tölti meg a rendelkezésére álló plasztik csövet, ahol jól látható, hogy hogyan fogy el a levegő és telítődik meg vattacukorral, mely fizikai megvalósulását tekintve felidézi bennünk a szmog képét.

Candy Floss Crystal

A Candy Floss Crystal egy kristályszobor, melyet egy a számítógéppel összekötött vattacukorkészítő alkot. A szobrok nagysága, formája az érkező adatok intenzitásától, nagyságától függ. Az esztétizáló hatású installáció kontrasztban áll a hátteréül szolgáló adatokkal.

Candy Floss Robot

Az Arduinoval működő robot a látogatók személyes adatai alapján, utazásaiból származó, természetbe kibocsátott káros anyagainak mennyiségét vizualizálja. Miután megkapta a vendég saját vattacukrát, maga is szembesülhet vele, mennyire szennyezi környezetét. E mellett egy kisméretű printer segítségével kinyomtatva megkapja azt is, hogy mennyi energiát használt fel a gép a személyre szabott vattacukor elkészítéséhez.

További információ: