Nyitott este a KIBU-ban

2008/12/18 - 18:30 - 2008/12/18 - 22:00

2008. 12. 18-án csütörtökön a KIBU nyitott estéjén nepáli büfébe invitálunk, ahol a Himalája-menü elfogyasztása mellett értesülhet sikereinkről, a legújabb projektjekről, mindezt színes, dinamikus Pecha Kucha stílusban. Az esemény ideje alatt Nyitott Házként bejárható a KIBU innovációs játszótere, ahol a Girls in the Kitchen kiállítás filmjei és installációja is megtekinthetők, majd megérkezik Csoma...

Pecha Kucha

Elmúlt hónapokban elért világszintű sikerekről számolnak be kutatóink: finnországi díjról, tokiói design vásáron elért eredményekről mesélnek és még több ígéretes projektről. A Magyarországon is meghonosodott Pecha Kucha színes, dinamikus stílusában ismeretik munkáikat az alkotók.

Csoma premier

Az est második fele Kőrösi Csoma Sándor körül forog, Csoma's room néven hazai premier
részesei lehetnek vendégeink.
Csoma Szobája néven alapítvány létrehozását jelentette be az a csapat, akik a KIBU-val és a
Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálattal együttműködve már meg is tették az első lépéseket a
zanglai kolostorerőd felújításának idei elkezdésével. A 6 főből álló csapat 2008 nyarán 2 hónapot
töltött Észak-Indiában a Himalája derekán, hogy önkéntes munkával és helyi munkaerő alkalmazásával elvégezzék a legszükségesebb életmentő beavatkozásokat Kőrösi Csoma egykori lakhelyének megmentéséért és előkészítsék az épületet a KIBU által kreált 21. századi imakerék
elhelyezésére. A festői fekvésű, négy szintes, helyi kőből és vályogból épült erőd megmentéséhez 2-3 évnyi feszített munka és további rendszeres karbantartás szükségeltetik.
Bővebb információ a www.csomasroom.org -on, egyéb kérdésekre Irimiás Balázs válaszol a csomasroom@gmail.com címen vagy a +36 30 478 7395 telefonszámon.

Ízek, zenék és látvány Nepálra hangolva

Nepálnál maradva, a közönséget eredeti Himalája-menüvel várjuk, nepáli húsgombócok és desszert zárja a nyitott estét, amihez Stc biztosítja a vetítést nepáli hangokra.

Girls in the Kitchen

A falakon és a térben megtekinthető lesz a 2008. 12. 08-án nyílt Girls in the Kitchen kiállítás anyaga filmekben és egy interaktív installációban.

Program

18:30 - 19:00 Érkezés
19:00 - 20:00 Pecha Kucha
20:00 - 20:15 Szünet
20:15 - 21:00 Csoma premier
21:00 - 22:00 Ízek, zenék és látvány Nepálra hangolva

A Pecha Kucha részletes programja:

autoCut

Az Autocut egy hang-alapú, önvágó videó alkalmazás, videó editáló program, mely sokrétű felhasználást biztosít. A program egy választott zenére összerendezi és megvágja a video-anyagot, így más élményt nyújt a befogadása.

Cameleon

A Cameleon egy kísérleti videó maszk. Két kis TV képernyőt rejt magában, amelyek egy-egy szabadon mozgatható ipari kamerával állnak közvetlen összeköttetésben. Az eszköz viselője – a kamerákat kezében tartva – kaméleon módjára, egymástól függetlenül mozgathatja „szemeit”. A maszk az azt használó látogató és a kiállított munkák közé ékelődve befolyásolja a látványt és ezáltal a látottak befogadását is. A valóságról „leválasztva”, a kézben tartott szemek révén új nézőpontok és viszonyok alakíthatók ki, miközben a különleges vizuális élmény térérzékelésünket is megbolondítja.

City Window

City Window egy olyan megoldás, mely lehetővé teszi, hogy egymásra helyezzünk az analóg és digitális városokat. Ez az „együttműködő információtárgy” egy lehetőség a járó-kelőknek hogy információkat osszanak meg egymással. Az érdeklődő az ablak elfordításával letapogathatja a környéket és megismerheti a felhasználók által generált információt a városról.

Clean Joy

Biztosan gondolkoztál már azon, hogy betérvén egy illemhelységbe, vajon melyik WC lehet a legtísztább? A hátsó? Vagy tán az első? Hogy ezt a kérdést megválaszolhassuk, illetve hogy a döntéseket manipulálhassuk, elég egy számlálót tenni midnen ajtóra!

Himes

A hímessel a tervező szándéka egy a tradíciót és a high-technológiát ötvöző tárgy megalkotása volt, melyhez alapul a húsvéti hímes tojás hagyománya és ornamentikája, valamint a minden háztartás alapkellékét képező pendrive szolgált. Házasságukból egyedi, olcsó és rendkívül eredeti kollekció született: színes, kézzel festett, tojásdad pendrive-ok, melyek fülbevaló, kulcstartó és mobiltelefon-dísz változatban debütáltak a tokiói kiállításon. A tervezéskor főleg a lányok igényeit vettük figylembe, a vásáron többszáz darabot adtunk el.

iGarden

"The History of Computer Art" c. munkánkhoz felhasznált laptop hátrahagyott burkát kicsit újragondoltuk. A megmaradt anyalapra földet rétegeztünk eltemetve az eddigi funkciót. A kijelző háttérvilágítását megmentettük, hiszen nagyon kellemes és egyenletes fényt ad, a kis jövevényeknek, melyek már az új funkció szerves részét képezik. A fűmagok három nap alatt közel húsz centire nyúltak, félrelökve a halott billentyűket. Ahogy az öntözéshez használt víz leszivárog az alaplapig, mérhetővé válik rajta a fűszálak által felvett elektromos zaj. Amint megérintünk egy fűszálat a zaj felerősödik, megváltozik egy olyan kommunikációs csatornáról téve tanúbizonyságot, melyet túlmisztifikált a múlt. Az érintés hatására kialakult elektromos jelváltozást számítógéppel generált hanghatásokkal fejezzük ki. Szerinted milyen hangok származnak egy számítógép-növény hibrid símogatásából? :)

Kibu Project/Workers Visualization

Ezen kezdeményezés célja a Kitchen Budapest eddigi projektjei és az azokban résztvevők közötti kapcsolatok többdimenziós vizualizációja. Kutatóink többsége általában nem csak egy projekten dolgozik és szereti kipróbálni magát más szakterületeken is. Célunk az, hogy bemutassuk a kutatók együttműködését különböző háttérrel egy multidiszciplináris környezetben.

Laser Pong

A LézerLaszti egy közösségi játék, ami a betondzsungelek elhagyatott játszótereit hivatott új életre kelteni. Labda és minden egyéb kellék nélkül egy mozgó fényponttal alakíthatunk ki interakciós játékokat úgy mint a foci, fogócska vagy a ping-pong. Az eredeti koncepció szerint egy villanyoszlop tetejére szerelt lehető legegyszerűbb elektronikai eszköz, melyet napenergia hajt, vagy tölt. Ezen a vonalon elindulva készült egy hordozható prototípus, melyen a klasszikussá vált pong nevű vieójáték programja fut. A labda képét egy lézerprojektorral hozzuk létre, az elmozdulás detektálásáért pedig infra érzékelők felelősek. Ilyenformán a játékosok száma kettőtől négyig változhat, a képet pedig vetíthetjük asztalra farla, vagy a padlóra is.

Music Interface

A Tuner Player egy olyan eszköz, melynek használatával a fülünk által navigálhatunk személyes és megosztott zenei könyvtárakat. Böngészhetünk és kereshetünk egy adatbázis végtelen hosszú listájában. A Tuner Player lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy hallgatás útján találják meg a kívánt zenéjüket.

Nighmo

Nighmo egy kedves háziállat gumiból. Megnyugtató derengő fényt ad, ha a közelében vagy, így nem kell botorkálnod éjszaka a sötétben. Mozgásra kapcsol be, és éppen annyi derengő fényt biztosít, amennyi éjszaka a tér érzékeléséhez szükséges.

Reservoir of Seasons

Akadnak olyan vélemények miszerint a globális felmelegedés túlfűtött szóbeszéd, és az ember földi tevékenységeivel nem képes visszafordíthatatlan károkat okozni, mi mégis napról-napra érezzük a változást. Nem volt célunk az egész világra kiterjedően válaszokat keresni, csupán azt szeretnénk megmutatni, milyen változásokat okoz közvetlen környezetünkben a jelenlegi felmelegedés.
Óhatatlanul felmerül a kérdés: hogyan hat az emberre az eltűnő tavasz és ősz. Hova tűnnek- hogyan változnak majd szokásaink, melyek egyértelműen ehhez a két évszakhoz köthetők? Mit veszítünk el, ha ezek nem lesznek többé?

Safety Belt

Alakíts át egy hétköznapi tartozékot mint egy öv egy programozható eszközre!
Csatlakoztasd a mobiltelefonodat az öveddel blue tooth-on keresztül és vedd kezedbe a környezeted irányítását!
- Hívd fel saját magad egy menthetetlennek tűnő helyzetben helyzetben az öved rejtett gombjaival.
-Védd meg magad a felesleges hívásoktól mobile tűzfalmóddal!
- Használd távirányítóként tv-nél, hifi-nél.
- Találd meg barátaidat egy partyn.
- Találd meg a mobiltelefonodat az „egyetlen kattintás keresővel”

Smoke Vis

Ebben a projektben a dohányzás témakörét járjuk körbe. Ez a szokás gazdag szociális és kulturális háttérrel rendelkezik, függetlenül attól, hogy mennyire egészségtelen. A dohányzáshoz kötödő térrel, eszközökkel (hamutartó, öngyújtó stb.) és mindezt alakító viselkedési formákkal foglalkozunk.

Tone Tags

A tone tag-ek olyan eszközök, amelyekkel hangokat vehetünk fel és visszajátszhatjukőket. A gomb lenyomásával rövid hangmintát rögzíthetünk, és a kis eszköz a végtelenségig visszajátssza. Szabadon elhelyezhető bármilyen felületre, így a hang az adott, lokális ponton rögzül, akár egy rajz.

Részvételi szándékát kérjük -idejében- jelezze az alábbi elérhetőségeken: keresse Szépvölgyi Viktóriát a viki@kitchenbudapest.hu címen vagy a 06.30.699.33.03-as telefonszámon.