PLACCC 2008 | Művészet a helyszínen - a KIBU közreműködésében

2008/10/10 - 18:00 - 2008/10/14 - 22:00

A Kitchen Budapest közreműködésében
A Budapesti Őszi Fesztivál keretében
PLACCC 2008 | Művészet a helyszínen

Bicikliről nézve színház az egész város – alkossuk újra Budapestet!

Bringázás közben az ember elmerül a saját gondolataiban, és kívülállóként látja, mi történik Budapest utcáin. Mégis van valami láthatatlan kötelék, ami összekapcsolja a magányosan tekerőket. Egy angol társulat és néhány, itthon még ismeretlen GPS-navigátor mobiltelefon segítségével ez a kapcsolat egyértelművé válik az októberi PLACCC Fesztiválon. A Biciklis történetek játékosai külön és mégis együtt fedezhetik fel újra a várost, megismerhetnek másokat és önmagukat is.

Az angol Blast Theory nevű művészeti kollektíva egészen különleges projektet mutat be október 10 és 14. között a Budapesti Őszi Fesztivál társrendezvényén, a PLACCC Fesztiválon. A Biciklis történetek alkotói bátran használják az interaktív médiát, amitől összekeveredik a valós és a virtuális tér. A játék résztvevői hazánkban még ismeretlen, kis „fedélzeti számítógéppel”, GPS-navigátor mobiltelefonokkal felszerelt bringákon tekernek végig a belváros utcáin. A játékos koordináták segítségével búvóhelyeket kell felkutatniuk, miközben ott is „eltévedhetnek”, ahol naponta járnak. A fülhallgatókon keresztül folyamatosan kapcsolatban állnak a brit művészekkel, akiknek a kérdéseire angolul vagy magyarul a fedélzeti készülékük segítségével rögzíthetik a válaszaikat, benyomásaikat. Az üzeneteket később a játékostársak is meghallgathatják. Ez a radikálisan rendhagyó, 75 perces élmény lehetőséget ad arra, hogy újraalkossuk a Budapestről és önmagunkról kialakult képünket, átgondoljuk az emlékeinket és újrarajzoljuk a mentális térképünket. Bepillanthatunk mások gondolataiba, miközben az élmény intim és személyre szabott. Az eredmény felráz: az interaktív média ötletes és merész használatával összekeveredik a valós és a virtuális tér.

A Biciklis történetek (Rider Spoke) című projekt október 10 és 14. között vendégeskedik Budapesten. A bringások a Gödör Klubtól 5 fős csoportokban indulhatnak, negyedóránként hétköznapokon 18:00 és 22:00, hétvégén pedig 16:30 és 22:00 óra között. Saját kerékpárral is lehet jönni, de a helyszínen bérelni is lehet. A jegyek 1500 forintba kerülnek (biciklibérlés esetén is)
Jegyek kizárólag elővételben kaphatók a Budapesti Őszi Fesztivál közönségszolgálatán: V., Szervita tér 5. félemelet / 36-os kapukód, (06-1) 486-33-11, HYPERLINK "mailto:%6Aeg%79@fesztiva%6C%76%61%72o%73.h%75" jegy@fesztivalvaros.hu

Fontos tudnivalók:
- Részvétel csak 18 éven felülieknek, illetve kiskorúaknak szülői felügyelettel.
- Mindenki saját felelősségére vesz részt a játékban.
- Nincs bringád? Ez nem akadály, mert kerékpárbérlési lehetőséget biztosítunk. Kérünk mindenkit, aki erre igényt tart, hogy jegyfoglaláskor jelezze!*
- A későn érkezők számára nem tudjuk garantálni, hogy később részt tudnak venni a játékban. Kérünk mindenkit, hogy az indulási időpontja előtt min. 10 perccel legyen ott a helyszínen!
- A részvételhez (a készülékek átvételéhez, biciklibérléshez) fényképes igazolvány és 10.000 Ft kaució szükséges.
*Aki 150 cm-nél alacsonyabb, csak saját kerékpárral tud résztvenni a játékban.

A PLACCC a Budapesti Őszi Fesztivál társrendezvénye. Az úgynevezett helyszínspecifikus előadások azt mutatják be, hogy a művészet bármilyen „talált” térben, az utcákon, a parkokban, egy foghíjtelken vagy éppen egy bevásárlóközpontban is utat tud törni magának. A holland Wunderbaum társulat egy plázában, a kirakatok között, a mozgólépcsőn és a liftben, a vásárolgató, nézelődő emberek között keresi a szerelmet és a valódi érzelmeket, míg a világhírű lengyel Teatr Strefa Ciszy pedig az egykori Pártfőiskola épületében tanítja repülni a budapesti közönséget a PLACCC Fesztiválon.
További információ: placcc.hu and Budapesti Őszi Fesztivál.