Art Camp és ISEA

Singapore világ egyik leggazdagabb és ugyanakkor leggyönyörűbb országa, szigete, városa egyben. Itt találkozik a csúcsmodern metropolisz, a trópusi paradicsommal, és itt tartották idén a XVI. Nemzetközi Electronic Arts Szimpóziumot is, mely a világ egyik legnagyobb new-media művészeti eseménye. Idén a szimpóziumhoz csatlakozott egy másik nemzetközi kezdeményezés is, a VI. Asia-Europe Art Camp, mely idén a számítógépes játékoknak szentelte magát.

Az Art Camp-et az Asia-Europe Fundation alapította, azzal a céllal, hogy európai és ázsiai diákok együttműködését segítse. A workshopon nemcsak a résztvevők, de az előadók is sokszínűek voltak. A karakter designról tartott előadást Jason Yap, Mei Kei Lai az illatokról, tartósításukról és interaktív felhasználásáról. Friedrich Kirschner, Pavel Sedlák és Ivor Diosi pedig többek között a játék hackelésről, engine-ekről és machinimákról.

A workshop során inkább az alkotási folyamatra koncentráltunk, mint a végeredményre. A második hétben csoportokat alakítottunk és mindegyik csoport más-más játékot kellett, hogy elkészítsen. Voltak akik illatokkal dolgoztak, voltak akik mixed reallity-vel, egy csoport pedig mentos és coke bázisú pacman játékott fejlesztett. Én So Kanno-val, Kian Peng ONG-gal és Julian ‘Togar’ Abraham-mal egy hang vezérlésű játékon kezdtem dolgozni. Játékunkról, a Karaoke Invaders-ről bővebb információt itt találhat.

Az időbesztásunk sokszor egyezet az ISEA részvevőinek beosztásával, így volt lehetőségünk találkozni több olyan emberrel is, akikről korábban már hallottunk. Megnézhettük az ISEA idei válogatását a legjobb kortárs projektekből és az ISEA előadásain is résztvehettünk. Ezek közül az egyik az a pecha-kucha volt, ahol az összea ISEA résztvevő bemutatkozott, prezentációjukat pedig Somlai-Fischer Szabolcs készítette ZUI-ban.

Nemcsak az Art Camp, de maga a hely is arra döbbentett rá, hogy bár Ázsia nagyon megelőzte sok szempontból Európát, de a Kitchen Budapestnek még ott is a csodájára járnak. Mindenkinek leesett az álla, ha az ember ZUI-ban prezentált, csodálták a kitartásunkat és a lelkesedésünket és irigyelték a projektjeinket, a lehetőségeinket, amikből ezután csak több lehet.