Vokitoki

A KIBU-n belül van egy kis csapat, akik mozgás motivátorokat találnak ki: ők a MOMO tagjai. Fejükbe vették, hogy olyan eszközöket, tárgyakat találnak fel, amik környzettudatosságra ösztönzik az embereket, a gondolkodásukat akarják megváltoztatni a mozgással kapcsolatban: hogy a magukénak, belsőnek érezzék. Hogy természetes legyen a gyaloglás, a bicilizés, ne legyenek lusták az emberek. Ennek legújabb bizonyítéka a vokitoki.

Résztvevő kutatók
Horváth Edina Cecília, Szalai András

A vokitoki egy olyan mobilra szerelhető eszköz, függő, dísz, mely az emeletes házakban az erre kiépített rendszerrel méri, hogy hány emeletet mentünk fel gyalog – ahelyett, hogy a liftet használtuk volna.
Lényege, hogy az érzékelők akár fél emeletenként is kapcsolatba lépnek a telefonnal és cserébe a fáradtságért, hogy gyalog tesszük meg a kívánt távot, a mobilra apró lebeszélhető egységeket küld.
Ehhez a csatlakozó házakban (pl. kollégiumokban) ki kellene építeni egy megfelelő érzékelő rendszert, adóvevőket, aminek igen bonyolult a kiépítése.

Ez igazából egy promóciós eszköz, egy jól kommunikálható marketing fogás a mobilszolgáltatóknak, hiszen hasznot nem húznak belőle. A mai világban azonban a cégek egyre nagyobb gondot fordítanak arra, hogy bizonyos nonprofit tevékenységeket is folytassanak, gesztusokat tesznek a társadalom, az emberek felé: ez is egy ilyen gesztus lehetne.

A vokitoki-t használni lehetne például kiránduló helyeken az erdőkben (a jelzésekhez beépíteni az adóvevőt), bicikli túrákon, kollégiumokban: a diákokat mozgásra buzdítani, gyalogoljanak a lift helyett, hogy több pénz legyen a telefonjukon!