Innovációs Fórum - Berlin

Áprilisban ismét egy nemzetközi rendezvényen képviseltette magát a Kitchen Budapest: a Berlinben rendezett Innovációs Fórumon. Három KIBU-sunk, Haraszti Gina, Nagy Robin és Szalay András tartottak előadást projektjeinkről, munkamódszerünkről, elért sikereinkről és törekvéseinkről.

A konferenciát a berlini magyar intézet, a Collegium Hungaricum és Magyar Köztársaság Berlini Nagykövetsége rendezte. Úgy gondolták szükség van egy ilyen találkozóra, mert a kutatás és a fejlesztés egyre jobban meghatározzák a Németország és Magyarország közötti gazdasági együttműködést. A globális kihívásokat szem előtt tartva, a vállalkozások esetében ez elengedhetetlen feltétele a hosszútávú nemzetközi versenyképesség biztosításának. És ebben egyre nagyobb szerepet játszik az országok közötti kooperáció.

A KiBu mellet még számos innovációs alapítvány, labor bemutatkozott. Az előadók között volt a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány, a Debreceni, a Szent István és Budapesti Műszaki Egyetemek tudásközpontjai és az Eszterházy Károly Főiskola is. Az egész napos konferencia után Moldvai László és Nemesi Tivadar innovatív hangszereken játszott. Egy speciális, PANArt cég által kifejlesztett, leginkább a dél-amerikai steelpan-re hasonlító, fém dobon zenéltek.

A sokféle prezentációból kitűnt, jelenleg a bio- és nanotechnológia fejlesztésében erősek a magyarok. És sok igen komoly prejekt tart a megvalósulás felé. De a tanulság Berlinben is az volt: kreativitásunkkal és lendületünkkel egyedülállóak vagyunk a szférában.