Halácsy Péter

HP villamosmérnökként végzett a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, jelenleg a Média Oktató és Kutató Központ médiamérnök kutatója, tanársegéde. Hobbi szinten, mérnöktől ritka érdeklődésből foglalkozik a hálózati kommunikáció társadalmi aspektusaival, de azért az internetes világban jobban szereti magát alkalmazásfejlesztőnek gondolni. Régebben dolgozott a NAVA, az NDA, a vizsla kereső, az origo szerkesztőségi rendszerének alakításán.

Az elmúlt öt évben kutatás-fejlesztéssel foglalkozott, fő területe a nyelvészet és a számítástudomány határán lévő természetes nyelvfeldolgozás és az információ visszakeresés. Emellett tanít a BME-n és az ELTE-n, és sokszor hívják különböző internetes (hálózati) szolgáltatások tervezésénél gondolkodni.

Jelenglegi projekjei

Információ keresés és nyelvtechnológia

Várhatóan 2008 elején fejezi be PHD dolgozatát, aminek témája, hogy hogyan lehet a morfológiai elemzést (szótövezést) vagy magasabb színtű szövegfeldolgozó modulokat hatékonyan integrálni az információ visszakereső rendszerekkel (azaz a keresőmotorokkal). Jelenleg Ocaml nyelven fejleszt egy keresőmotort, ami rendszerének alapját adja majd. A kereső már képes két óra alatt 1Gb szöveget indexelni.

Tartalomelemzés - címkefelhők

Mivel már elég régóta dolgozom szövegfeldolgozás alapkutatásaival, szeretem keresni ezek felhasználási módjait. Jelenleg eléggé érdekel a un. szövegelemzés, aminek nem talán újszerű megközelítése a tisztán statisztikai kulcsszó kiemelés. Két nagyon tehetséges BME-s hallgatóval, Szalai Andrással és Orbán Zitával például összedobtunk kétféle szófelhőt: egyet parlamenti beszédekből, egyet pedig a Orbás és Gyurcsány évértékelő beszédeiből.

A statisztikai megközelítésnél maradva 2007-ben szeretnék szubjektív narratív szövegek elemzésével foglalkozni, konkrétan blogpostok elemzésével.

Verba | Signa Popularia

A Budapesti Corvinus Egyetem új oktatási épülete beltéri falfelületének művészi megformálására készülő 20x5 méteres falon lesz látható a már megszokott címkefelhős technikánk felhasználásával az egyetem emailforgalmának vizualizációja.