MobMov

A mobil internet és GPS helymeghatározás segítségével bizonyos helyekhez file-okat rendelhetünk, melyekhez a felhasználó az adott helyen férhet csak hozzá. Ezt a technikát alapul véve olyan adatbank hozható létre, mely mindenki számára hozzáférhető és bővíthető. Az adatbank tartalmazhat szöveges üzeneteket, képeket és ami talán a legfontosabb, videókat, melyek kihasználják a szélessávú mobil internet adta lehetőségeket.

Résztvevők

Halácsy Péter, Haraszti Gina, Szalai András

Hogy működik?

A felhasználó például az Oktogonon állva lekérheti a többi felhasználó által korábban ott forgatott videókat, de maga is tölthet fel. A rendszer azonban nem csak a felhasználók által generált részből, de hivatalos oldalból is állna. Ez esetben olyan küldetés-játékok lehetnének a helyekhez linkelve, melyek megmozgatják, szórakoztatják az embereket. A játékos egy bizonyos helyen megkapja a 'küldetés' első feladatát, melyet megoldva, például a következő célállomás helyét kapja meg, ahol újabb feladat várja. A játékost így nem csak városnézésre, kirándulásra vagy mozizásra, de például kiállítás látogatásra is lehet ösztönözni.
A MobMov olyan köztéri projekt, mely a hagyomásnyos internetről - otthonról csupán bemutató szinten elérhető, így is fejlesztve a lokatív és mobil közösségek generálódását.


Felhasználási területek

Művészet
A Mob.Mov-val betekinthetünk akár múzeumok tárlatába is. Például a Hősök terén állva benézhetünk a Műcsarnok vagy a Szépművészeti Múzeim kiállításaiba. De megtekinthetünk olyan köztéri kiállításokat is, melyek korábban álltak az adott helyen.

Történelem
A Mob.Mov megmutatja a város korábbi arcait. A helyszínen állva lehet végignézni a hely változásiat: épületek, szobrok, emlékművek vándorlása és cserélődése kap új dimenziót a lokatív fájlmegosztásnak köszönhetően.

Turizmus
A turistáknak a történelmi és művészeti vonatkozás mellett még két fontos funkciót tartalmaz a Mob.Mov. Az egyik az egész várost lefedő audio-guide, mely természetesen videóval és képpel is kiegészülhet. A másik, a felhasználók oldaláról generált kommentezés, mellyel helyeket véleményezhet vagy egyszerűen csak nyomot hagyhat maga után.

Hír
A hír szolgáltatás a helyi közösségek számára lehet fontos információmegosztás. Illetve a hírportálok helyhez taggelt hírei is elérhetőek lennének.

Játék
A küldetés alapú játék lényege az, hogy hasonlóan a geo-catchinghez, megmozgatja a mobilfelhasználókat, azzal, hogy új és új helyekre vezei őket, legyen az mozi, kiállítás vagy akr vidékre.