Labtolab #2 a Medialab-Pradoban

2010. június 7-11 között, Madridban került sor a Labtolab második hivatalos találkozójára. A Labtolab program öt európai médialabor közös szerveződése azzal a célkitűzéssel, hogy a tudásmegosztás alternatív formáit, az egész életen át tartó illetve nem hagyományos keretek között zajló tanulás lehetőségeit vitassa meg.

A Labtolab program kezdeményezője a Crealab Nantes-ból, alapítő tagjai pedig: a brüsszeli Constant, a madridi Medialab-Prado, a londoni Area10 és a Kitchen Budapest.

Első két nap a Medialab-Pradoban párhuzamosan zajló Interactivos?'10: Neighborhood Science workshopba nyerhettünk betekintést: először a pályázaton kiválasztott 10 projekt mutatkozott be, majd meghívott előadók tartottak előadásokat.

Szerdától a Labtolab programé volt a főszerep. A decemberi első találkozón, a KIBU-ban megjelent 5 csapat, ezúttal kiegészült új résztvevőkkel, sikerült sok latin-amerikai medialabort is meghívni: Argentinából, Chiléből, Peruból, Kolumbiából és Mexikóból is voltak résztvevők, valamint persze Spanyolországból és Portugáliából is több helyről. A résztvevő intézményeket általában nagyon eltérő szervezeti felépülés és intézményi háttér jellemzi.

Csütörtökön este Pecha Kucha stílusú előadások voltak, ahol Bujdosó Attila a KIBU-ban zajló munkáról tartott előadást. Prezentációjában különösen arra helyezte a hangsúlyt, hogy feszabadult, gyakran őrült, játékos vagy vicces ötletek hogyan alakulnak át konkrét, komoly projektté, hogyan kerülnek újrahasznosításra, továbbgondolásra vagy átértelmezésre projektek.

Késő este pedig apéroCODELAB esemény volt, ahol a résztvevők élőben mutatták be munkáikat, audio-vizuális performanszaikat.

A találkozó programja részeként két új, izgalmas izgalmas helyszínre is ellátogattunk:

Az egyik az Intermediae volt a Matadero Madridban (ami egy volt vágóhídból az ipari épületek átalakításával kialakított kulturális negyed). Az Intermediae érdekessége, hogy kifejezetten kisérleti hely: arra a kérdésre keresik a választ, hogy hogyan tud egy közintézmény lépést tartani a világgal. Az Intermediae tehát egyben a kisérlet helyes és tárgya.

A másik a Tabacalera a Lavapies városrészben. Egy volt dohánygyár épületét kulturális célra akarja használni az önkormányzat, de amíg nem kezdődik meg az építkezés, addig kb. 1 évre a helyiek kezébe adta, hogy töltsék meg programmal, tartalommal, aktivitással. A Tabacalera most nyílt a június 12-i hétvégén, pénteken már igencsak készültek a helyiek. Elég nagy épületegyüttesről van szó, ahol színházat, bárt, kiállítóteret, óvodát(!) és még rengeteg dolgot rendeznek be az emberek - mindezt önkéntes alapon. Kicsit olyan, mint egy foglaltház, teljesen alulról (vagyis inkább alig-) szerveződik, viszont annyiban eltér, hogy legális keretek között marad.

Pénteken este a program zárásaként Dorkboton vettünk részt az Off Limits galériában. Az esemény annyiban különleges volt, hogy az egyik előadó Douglas Repetto, a Dorkbot alapítója volt. (2000-ben New York-ban kezdte el szervezni a Dorkbotot, és azóta is személyesen részt vesz a szervezésben.)