Kés alatt - kiállításmegnyitó

2010. július 1-én este 7 órakor nyílik és 24-éig lesz megtekinthető a Kés alatt kiállítás a Budapest Fiction galériában.

A kiállításon Cannelle Tanc francia képzőművész munkái, valamint Bujdosó Attila, Feles Dániel és Gergely Krisztián (Kitchen Budapest) szubjektív Budapest térképei kerülnek bemutatásra.

Budapest Fiction 1068 Budapest, Király utca 102. I/1.

Megnyitó: 2010. július 1-én, 19 órakor, ahol zenei finomságokkal közreműködik Dj Clairvo (Mustbeat).
A kiállítás megtekinthető július 2-tól július 24-ig, szerdától szombatig 14-19 óra között.

A kiállítás kurátora: Stenczer Sári

Cannelle Tanc (1970, Párizsban él és dolgozik, www.cannelletanc.eu) már évek óta roncsolással, aprólékos kimetszésekkel alakítja át nagyvárosok térképeit, csipkére emlékeztető faktúrákat hoz létre, melyeket azután vagy mint szöveteket helyez egymásra, illetve emblematikus épületek fotográfiáira; vagy három dimenziós testet hajtogat belőlük. Újszerű tárgyakat teremt a mindenki által használt és ismert térképekből, ahol az épített környezet helyét az űr, a semmi váltja fel és csupán a zöld területek, vizek és utcahálózatok szerkezete marad meg törékeny hálóként - felborítva ezzel a tájékozódás és a területfoglalás megszokott diskurzusát.


A SubMap elnevezésű projekt három magyar alkotó, Feles Dániel (1990, Budapest, http://doser.tumblr.com), Gergely Krisztián (1989, Budapest, www.krisoft.hu) és Bujdosó Attila (1981, Budapest, http://bujatt.com) munkája, akik személyes élményeik és emlékeik rendszerezéséhez egy szkripttel átalakították Budapest térképét. Munkájuk, mely egy gömbformájú idegrendszerre emlékeztet, hármuk szubjektív szűrőjén keresztül torzítja el a főváros utcahálózatát. Projektjük távolabbi célja egy individuum mindennapi helyváltozatásának koordinátáit követő transzformáció, az élettér nyomvonalainak felerősítése. (http://kitchenbudapest.hu/hu/projects/submap_hu)

A kiállítás két dimenziós, illetve térbe kiterjedő térkép-átiratai a kartográfiai objektivitás és kondícionálás kérdéseit feszegetik. Kérdőre vonják az automatizált üzeneteket és felülvizsgálják ezen eszközök olvashatóságát, behatároltáságát. Egy virtuális, urbánus kirándulásra invitálnak, melyben a látogatók újraértelmezhetik lakóhelyüket és általában a nagyváros fenoménját.

AttachmentSize
undertheknife_invitation.pdf86.32 KB