Hangolódj velünk a tavaszra!

2009/03/27 - 15:00 - 2009/03/27 - 19:00

Élesítsd velünk az érzékszerveidet!

Szagold, tapintsd, ízleld meg a legújabb projektjeinket!

2009-ben elsőként tartunk bemutatót, hogy felpezsdítsük a téli energiavesztett hangulatot és igazi, érzékszervekre ható projektekkel indítsuk útjára a jóidőt! Az új emberek és új projektek bemutatásán túl beszélünk az idei tervekről, megjelenésekről és új, bővített kiadású katalógusunk is frissen érkezik a nyomdából.

Néhány munkánk ízelítőül.....

Látás:

PixSpacer


A PiXspacer egy olyan kísérleti alkalmazás, amely szabadon bebarangolható virtuális térformákat hoz létre digitális képszekvenciákból. A képek meta adatait (például dátum/idő) kiolvasva, a program egy újfajta képnézegetési megközelítést tesz lehetővé.

Neuro Cube

Szerettünk volna egy olyan játékot fejleszteni, amely képes egyszerű szabályok alapján komplex rendszereket létrehozni. Minden kocka azonos hardver elemből áll és azonos programot futtat. A kockák egymáshoz viszonyított helyzetüktől függően képesek egymást érzékelni, majd interakcióba lépni fény- vagy hangjáték formájában. Minél több kocka van a játékban, annál nehezebb irányítani őket, de annál több rejtett funkciót lehet kihozni belőlük. A játékban alapvetően logikai feladatokat lehet megoldani a kockák egymáshoz viszonyított pozíciójának módosításával. A kockák önmagukban akár lakberendezési tárgyként is funkcionálhatnak.

Növényutaztató

Egy érzékelőkkel felszerelt mozgó virágláda, ami speciális igényű növényeink igényeit igyekszik kielégíteni. Másrészről robotikai és ökológiai kísérlet.

Alapvetően a növények nem szeretik a mozgatást, azonban az extra fényigényű, vagy árnyékkedvelő fajok sokszor nem tudnak megfelelően adaptálódni egy átlagos lakás fényviszonyaihoz, mivel az emberi igények eltérnek növényekétől. Megfelelő lassúsággal végrehajtott növényutaztatás kedvezően befolyásolja a speciális igényű növények életkörülményeit. Ha a robotok érdekeltté válnak - napenergiáról töltődnek - a fény követésében, akkor a ezen növények megvilágítása az otthoni energiafelhasználás szempontjából passzív területre tolódik.

Hallás:

Tone Tags


A Tone Tags projekt célja egy interfész kialakítása, amely képes emberi hangra és üzenetekre fordítani a szobanövények igényeit. A növények ezen keresztül pontos információkka szolgálhatnak gazdájuknak tartási igényeik változásairól. (Talking Flowers)
A Tone Tags hangüzenetek elhelyezésére alkalmas, kisméretű eszközöket jelent. Egy gomb lenyomásával meghallgatható az előzőleg rajtuk hagyott üzenet, illetve újabb kerül rögzítésre, amelyet az eszköz ismételni kezd.

Szaglás:

Smoke Viz


A Smoke Viz projektben a dohányzás témáját jártuk körbe. A dohányzás gazdag szociális és kulturális múlttal rendelkező szokás, egészségügyi kockázataitól függetlenül. A dohányosok térben elfoglalt helyzetével, dohányzáshoz fűződő tárgyakkal (hamutartók, öngyújtók, stb.) és a dohányzást övező misztikus-romantikus légkörrel foglalkozunk.

Tapintás:

Lumitense


Egy fizikai erővel alakítható fényteret képzelünk el a Lumitense-ben, ahol a térben kifeszített, puha, nyúlékony, fénynyalábokat kézzel megragadhatjuk, megnyújthatjuk és vezérelhetjük.

Lufilab


A Lufilab fő vizsgálati területe a közösségi terekben elhelyezett léggömbök másodlagos kommunikációs eszközként való használata emberek közötti interakció segítségével.

Célunk egyrészt egyszerű és szórakoztató kiegészítők létrehozása, másrészt kísérletezés olyan múlékony dolgokkal, mint a fény, a hang és az emberi beszéd. Úgy is tekinthetünk ezekre a tárgyakra, mint egy attraktív és játékos javaslat az emberi test meghosszabbítására.

És a 6-odik érzék - a mobil telefonod :)

T-shirt message

A Kitchen Budapest kutatóit a manuálisan előállított, valamint pólóra nyomott QR-kód kezdte érdekelni. A ruháink színe, stílusa, a rajta szereplő grafikák, feliratok egyébként is üzenetet hordoznak, ha pedig ez az üzenet kódolt az még izgalmasabb. Igazi geek dolog facebook, vagy iwiw id-nket vagy státusz üzenetünket a pólónkon QR-kód formájában viselni.

Text encoding on paper

A hétköznapi ügymenetben gyakran kapunk kézhez fontos leveleket, dokumentumokat és iratokat papíron, kinyomtatva. Az első kérdés, hogy helyettesítheti-e a digitális információközlés a hagyományos papíralapú kommunikációt? Ha jobban belegondolunk, számos olyan dokumentumtípus van, amelyet a megszokás miatt még ma is kinyomtatnak, és papír alapon kezelnek. Ilyen például a hivatalos levelezés vagy a számlaegyenlegek kiküldése. Az olyan történetileg kialakult beidegződéseket, hogy mi egy hivatalos irat társadalmilag elfogadott formája - ha kinyomtatták, aláírták és postán feladták - nehéz megváltoztatni.

Mégis, gyakran felmerül az a kérdés, hogy ha már papíron kaptunk meg egy iratot vagy levelet, akkor hogyan juthatnánk hozzá DIGITÁLISAN IS? Hiszen digitálisan sokkal könnyebben lehet ilyen dokumentumokat rendszerezve tárolni, visszakereshetően archiválni, gyorsan és egyszerűen megosztani másokkal, kimásolni belőlük részleteket... egyszerűen dolgozni velük! Ugyan léteznek OCR eljárások dokumentumok beolvasására, de ezek általában körülményesek és nagy hibaszázalékkal dolgoznak, ezért más megoldást kerestünk.

Elképzelésünk szerint a többletinformációt hordozó QR-kódot egy iniciáléban rejtjük el. Ez sokban hasonlít a középkori kódexekben található iniciálékhoz, amelyek betűteste gyakran nem csak könyvfestészeti díszítés, amely tagolja a szöveget, hanem egész narratív jeleneteket ölel körül, ezáltal így a szöveg egészére és jelentésére utal.