A régióban az első FabLab Budapesten nyílik

2011/05/19 - 19:00

A Kitchen Budapest csapata üdvözli a hazai innováció új műhelyét, a nemzetközi FabLab (Fabrication Laboratory) hálózat legújabb tagját!

Az első FabLabet Neil Gershenfeld alapította 1996-ban a bostoni MIT (Massachusetts Institute of Technology) Média Laborjában, azóta pedig tizenhat országban közel ötven közösségi műhely nyitotta meg kapuit, helyi kezdeményezésre, helyi erőforrásokból, ugyanakkor hálózati tudásmegosztással. Boston, San Diego, Lima, Capetown, Delhi, Manchester, Amszterdam, München után most Budapest is felkerül a világ FabLab-térképére.

A KIBU és a FabLab Budapest között sok hasonlóság érződik, mindketten elkötelezettek vagyunk az új technológiák és a progresszív, innovatív ötletek mellett. A hangsúlyokat azonban másra helyezzük: a FabLab nyújtotta lehetőségeket és szolgáltatásokat bárki igénybe veheti tagsági díj ellenében, így első sorban azokat várják, akik kézzelfogható, technológiához és anyaghoz kötött dolgokat szeretnének létrehozni.

Juhász Márton András, a FabLab Budapest társalapítója (egyben a KIBU technológiai vezetője) szerint:

„Olyan világban élünk, ahol a technológiai fejlődés és a globalizáció hatására a tömeggyártás elérte a csúcsát, és ezáltal a korlátait is. Az, hogy egy termék használható, olcsó és mindenki számára elérhető, már nem okoz nagy meglepetést. Ugyanakkor az ökológiai és gazdasági fenntarthatóság személyes és lokális igényeit egy adott termék előállítására berendezett gyár sem képes kiszolgálni, ehhez univerzális eszközökre van szükség és a lehetőségre, hogy ezek az eszközök bárki számára hozzáférhetőek legyenek. Egy ilyen eszközökkel berendezett közösségi tér a nyílt innovációs folyamatok felgyorsítását teszi lehetővé.
A FabLab egy olyan közösségi hely és műhely, ahol az első fecskék alkothatnak, akiket már kínoz a vágy saját ötleteik megvalósítására. Biztosítjuk a műhelyteret, a gépeket, eszközöket és az embereket, akik tudnak segíteni. Várunk mindenkit, aki eddig a garázsban vagy a konyhaasztalon bütykölt, barkácsolt. Nálunk megteheti ugyanezt, de még ötleteket is kaphat a fejlesztéshez, és nem utolsó sorban láthatja, mit csinálnak mások. Mások, akik adott esetben lehetnek cégek vagy kutatók is.”

FabLab Budapest
Bp. VII. Holló utca 12.
www.fablab.hu
www.facebook.com/fablabbudapest

Megnyitó:
2011. május 19.

Program:
14 órától - Nyitott műhely
- Bejöhetsz, szétnézhetsz, kérdezhetsz, nyúlkálhatsz, bütykölhetsz, nyomkodhatsz, fogdoshatsz…

19 órától - Hivatalos megnyitó
- Beszélünk kicsit,
- Köszönünk az éppen ébren lévő FabLab-eknek a világ többi részein
- Bemutatunk néhány klassz projektet, amire büszkék vagyunk,
- Ünnepélyesen átvágjuk a szalagot,
- Finomságokkal kínálunk, koccintunk, és fogadjuk a gratulációkat.

RSVP:
www.facebook.com/event.php?eid=207422349298626