Bycall

A Bycall egy olyan bicikli-riasztó, mely az autókban működő rádiócsatornákra sugároz figyelmeztető jelet a biciklistáról, a készülék 15 méteres körzetében.

Résztvevő kutatók

Horváth Áron, Korai Zsolt

Miért készült?

A Bycall-t biciklisek nagyobb biztonsága érdekében fejlesztettük ki. A hagyományos biciklicsengő elsősorban a gyalogosoknak, és a többi bicajosnak szól, az autósoknak azonban eddig sehogyan sem tudtunk jelezni. Pedig az autókkal való konfrontálódás sokkal veszélyesebb baleseteket eredményezhet.

Hogyan működik?

Statisztikák alapján az autósok zöme folyamatosan hallgat rádiót, azon belül is az esetek nagy százalékában a populárisnak számító adókat. Ezt megvizsgálva hoztunk létre egy biciklicsengőnél nem sokkal nagyobb fm adókból álló kis készüléket, ami folyamatosan sugároz biciklicsengést, vagy akár saját felvételt 15-20 méteres körben kilenc rádiócsatornán. Ezeket a csatornákat usb-n keresztül egy nagyon egyszerű program segítségével lehet megváltoztatni, így be tudjuk állítani annak az adott településnek, vagy országnak a leghallgatottabb adóit, amerre a leggyakrabban tekerünk. Ezt a technológiát nem csak a biciklisek biztonságára tudjuk hasznosítani, hanem a játszótéreken, iskolák környékén, és minden olyan területen, ahol a gyerekeket autósok veszélyeztetik. Az utcafrontra kell elhelyezni 1-2 darabot, és már működik is.

Jelenlegi állapot

Tesztelés alatt álló prototípusok.