Block Hack workshop 2012

2012. április 16. és 20. között egyhetes alkotóheti workshopot vezetünk a Műegyetem Építészmérnöki Kara hallgatóinak. Az alkotóhét központi témája az óbudai Faluház, amely 1970-ban épült és 315 méteres hosszával és 886 lakásával a legnagyobb lakóépület Magyarországon.

Az 5 napos workshopon a hely és közösség viszonyát, bizalmi és láthatatlan hálózatokat, 2d és térbeli vizualizációkat illetve közösségépítő platformokat és játékokat veszünk górcső alá. Az épületben láthatatlan vezetéknélküli internetes elérési pontokat fogjuk feltérképezni és vizualizálni, valamint megvizsgáljuk, hogy milyen a wireless hotspotok hálózata milyen lehetőségeket rejt a közösségtudat kialakításában.

A közös vagy közösségi javakkal való gazdálkodás szerepe felértékelődött az elmúlt években. Akár egy közös udvar gondozásáról, akár a közös területek menedzseléséről, akár erőforrások optimális megosztásáról van szó, a közösségben élő egyén szemszögéből minden esetben a befektetés / haszon egyensúlya garantálja azt, hogy egy közösségi rendszer fenntartható maradjon.

A közös javakkal (tárgyakkal, területtel, vagyonnal stb.) és egyéni erőforrásokkal (törődés, figyelem, munka, tudás, idő, pénz stb.) való gazdálkodásban a gazdasági szempontok mellett közösségi szempontok is fontos szerepet játszanak: közösséghez való tartozás, identitás, szolidaritás, tulajdon- és felelősségtudat.

Az udvarban, kertben élő növények nemcsak élményt, hanem munkát is adnak a lakóknak. Ugyanakkor felszabadító a tudat, hogy amiként a szomszéd kertjében álló fa az én kilátásomat is zöldebbé teszi, úgy az én kertemben gondozott növények a szomszéd telkének mikroklímáját is javítják.

Vajon lehet-e más erőforrásokkal hasonlóan gazdálkodni? Vajon lehet-e a Faluházban, lakásonként működtetett hálózati kapcsolatokat közösen, egymás között megosztva használni? Lehet-e a faluház wifi-kertjét közösen nevelni?

A kurzus vezetői: Bujdosó Ildikó, Bujdosó Attila
Meghívott előadó: Ferenczi Bálint
Kulcsszavak: hely és közösség megismerése, élhetőség, játék, kert

A felhasznált fénykép szerzője AZso.