autoCut

Az Autocut egy hang-alapú, önvágó videó alkalmazás, videó editáló program, mely sokrétű felhasználást biztosít.

A video, mint médium, egyre több ember által elérhető, a legegyszerűbb telefonok, fényképezőgépek egyaránt képesek rövidebb-hosszabb klipek rögzítésére. Ezek a vizuális emlékek gyakran a memóriában maradnak, anélkül, hogy újra megnéznénk őket, sokszor pedig hálózati video-megosztó portálokra töltik őket, akár a fényképeket.

A videoklip-kultúra, a vj kultúra egyaránt hozzájárult a filmek
kezeléséről, vágásáról alkotott látásmódunk változásához. ezek főbb
jellemzői a gyors vágások, dinamikus hangi tartalom, sodró időkezelés.

A program egy választott zenére összerendezi és megvágja a video-anyagot, így más élményt nyújt a befogadása.

nyuszifül

Résztvevő kutatók

Haraszti Gina, Nagy Ágoston, Németh Péter

Miért készült?

Az ötlet szinte magától értetődően pattant ki a fejlesztők fejéből: egy KiBu-s videót kellett zenére megvágniuk, melyhez rengeteg nyersanyag állt a rendelkezésükre. Ennek megvágása igen hosszadalmas feladat, de úgy gondolták, hogy a folyamat maga viszont annyira „primitív”, hogy a számítógép magától is el bírná készíteni, vagyis, hogy végtelen mennyiségű anyagot megvág a betöltött zenére.

A betöltött videókat könyvtárokra lehet osztani, amik között lépkedni lehet, de egyszerre mindig csak egy könyvtárból dolgozik a program. Fix modulok vannak, amikkel előre befolyásolható, hogy a vágás során mi történjen, hogyan reagáljon, milyen kép jelenjen meg.

Be lehet állítani, hogy a videó saját hangjára törtéjen a vágás, valamilyen betöltött zenére vagy esetleg mindkettő alapján.

Céljaink

A projekt célja egy minimalista program létrehozása, ami bárki által kezelhető. A vágatlan filmek mappája a programban kiválasztható, ahogyan a kedvenc zeneszám, zenék mappája is. Ezek kiválasztása után a program valós időben elkezdi vágni a zene ritmusa, spektruma alapján a klipeket. Egy gombos "export" lehetőséggel a program képes exportálni a vágódó anyagot, amely minden további nélkül feltölthető egy preferált videomegosztó portálra.

Célunk, hogy a jövőben az élőkép bemenetet is megoldjuk valamint azt, hogy több könyvtárból is tudjunk egyszerre dolgozni.
Szeretnénk létrehozni egy önálló, cross-platform környezetet, amely egyszerű kezelőfelülettel használható az említett célokra.

A program egyik lehetséges felhasználása a TV-ben élő adások szerkesztése: egy műsor, például több emberrel készülő interjú készítésekor a program magától vágna a különböző kameraállások között. Ehhez természetesen valamilyen intelligenciával kell megtámogatni.

Mindemellett persze alkalmas előadások, prezentációk, bulik alkalmával a zenei inputra valós időben megvágni és szervezni a videókat, így jól funkcionálhat az eseményekhez vetítésként is.

A jövőben szeretnénk, hogy internetről letölthető plug-in-eket is fel lehessen használni, letölthető lehessen bárki gépére.

Videó példák


Második próba.


A felvétel pure data/pdp prototípussal készült, és a lejátszott zene (crunch) ritmusára vágja magát. a program kilenc rövid klipből válogat, és irányítja a lejátszás sebességét, irányát, valamint elforgatja a képet.

Premier

Az autoCut első nyilvános prezentációján egy beatbox-os segített bemutatni a program működését. Élőben, hang alapjan vágta az autoCut az előre betöltött musztert (vagyis megoldottuk már az élőhang bemenetet is). Három mappából lehetett válogatni. A beatboxos a hangjával irányította a vágási folyamatot, a modulok és a videó mappák között kézzel lehet választani.autoCut from KIBU on Vimeo.

Autocut a Pixelache Fesztiválon

Több más projektünk mellett az Autocut is tiszteletét tehette Helsinkiben a Pixelache Fesztiválon.
Íme pár kép, hogy hogyan dolgoztunk mi és hogy hogyan fogadták projektünket az érdeklődők: