AniMobil

A mobiltelefonok kamerája sokszor kihasználatlan, pedig tökéletesen alkalmas kreatív célokra. Az AniMobil egy olyan animációs program, mely éppen a mobiltelefon kameráját használva készít stop-motion animációt.

Résztvevő kutatók

Haraszti Gina, Szalai András

Hogy működik?

A stop-motion animáció egy általános fogalom, egy olyan animációs technikára, amely tárgyakat mozogni láttat. A felvétel során egy speciális kamerával fényképezik képkockánként a tárgyat vagy akár embert. A képkockák közötti apró változtatások a felvétel lejátszása során mozgás érzetét keltik.


Az aniMobil felhasználója frame-enként fotózza be az animációt, úgy, hogy mindig csak egy kicsit változtat a kompozíción. A képernyőn halványan látszik az előző kép, hogy segítse a komponálást.

Az aniMobil leginkább abban különleges, hogy ezt a speciális, drága, idő és technika igényes procedúrát, leegyszerűsítve, bárki számára elérhetővé teszi. Az aniMobil használójának csupán egy kamerás mobiltelefonnal kell rendelkeznie, hogy az animációkészítés mindennapi rutinná váljon.

A végeredmény elmenthető animált gif-ként vagy videóként. Ami azután feltölthető youtube-ra, facebook-ra, avatarként vagy a -hoz hasonló blogok adatbázisában.

Tesztelés

Az aniMobil tesztelése során, a KiBu szülinapján a Millenárisban, hihetetlen érdeklődésre tett szert. A legnagyobb örömöt a felhasználóknak, a saját animációk készítése és megosztása okozta.


Miért készült?

Egy 2005-ben végzett közvéleménykutatása szerint az internetes olvasók kiemelkedően magas arányban igenelték az “apró mozgó dolgokat” online tartalomfogyasztáskor. A YouTube óta nem igazán kunszt vicces videókat netre tölteni, és valljuk be: az anigif hisztéria egykor ugyanazokat a receptorokat célozta az irodai dolgozók agyában, melyeket ma magasabb szinten stimulálnak a közösségi megosztók. Íme, az új generáció.

Évszázadok múltak el 2005 óta, az anigif azonban ma is velünk van. Dolgozni kezdtünk egy olyan lehetőségen, mely az animációk készítést hétköznapi rutinná teszi, de ugyanakkor túllépnek a korai munkákra jellemző ikonszerű vizualitáson, a technológia pedig a szemérmetlen képi hedonizmus szolgálatába állt.

A felnőtté vált műfaj már nem a házi készítésű weboldalak chimp attract faktorát hivatott emelni, a mobiltelefonnal készült képek dimenzióváltása, a jelentősen megnőtt felbontás is az önállóan fogyasztható alkotások halmazába emeli a korábban egyszerű vizuális segédanyagként használt mini animációkat.

Az első mobil animációnk

Ez az animált gif táblára rajzolva, állvány nélkül készült.

Animációs berendezések

(amikre ezután nem lesz szükségünk :)


A profi


Az amatőr


Multiplane kamera, Disney

Inspirációk


(szöveg RaZo - Kultplay segítségével)