Kibu Think / Adatvizualizáció workshop

Nap mint nap rengeteg adat áraszt el minket, aminek feldolgozása és értelmezése hatalmas feladat. Sokat segít, ha az áttekinthetetlen számhalmazokat megfelelően ábrázolni tudjuk, így értelmezésük sokkal gyorsabbá, látványosabbá és érthetőbbé válik, valamint kollegáinknak is könnyebben tudjuk elmagyarázni a feltárt összefüggéseket.

A workshop menete:

A workshopon az elméleti alapok rövid bemutatása után adatvizualizációs példákat mutatunk be és közösen elemezzük azokat érthetőség és kifejezőerő szempontjából.

Példák és trendek:

A példák között kitérünk Hans Rosling (svéd közegészségügy professzor, aki a látványos prezentációkészítés egyik legismertebb figurája) innovatív mozgó grafikonos megoldásaira, amely remekül használható statisztikai adatok ábrázolásához, így országok, cégek fejlődésének bemutatásához ideális eszköz.

Említést teszünk különböző térkép alapú vizualizációkról, mint például a magyar peer-to-peer forgalmat városok szerint bemutató ábrák, vagy az amerikai ingatlanpiac összeomlását jelző vizualizációk.

A KIBU fejlesztése:

Bemutatjuk az [origo] cikkadatbázisából, a Kitchen Budapest kutatói által épített Celebgráfot, amely közszereplőket helyezett el egy hatalmas hálózatban, ábrázolva kapcsolataikat, jelentőségüket és kötődésüket egyes emberekhez. Hasonló példákat hozunk amerikai üzleti kapcsolatok ábrázolására is.

Bővebben a celebgráf projektünkről.

A workshop tanulságai, haszna:

A workshop segít abban, hogy az adatokban rejlő összefüggéseket megértsük és azt mások felé is kommunikálni tudjuk. Ezután az adatokat első ránézésre érthetően, a hangsúlyokat megfelelően elhelyezve fogjuk tudni bemutatni, ami sokkal látványosabbá és informatívabbá teszi prezentációinkat vagy akár a személyes kommunikációt.