MOME kurzushét 2010

2010/03/16 - 13:00 - 2010/03/19 - 17:00

A Kitchen Budapest kurzust tart Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) hallgatóinak a 2010. március 16-19. között megrendezett Kurzushét keretein belül

Share-elsz vagy like-olsz?

A kurzus azt járja körül, hogy a digitális hétköznapjainkban megfigyelhető jelenségek hogyan adaptálhatók, hogyan ültethetők át a fizikai térbe.

A kurzus vezetői: Sipos Melinda, Bujdosó Attila és Nagy Ágoston (Stc).

Facebook top friends

Résztvevők: Böröcz Angelika, Pásztor Theodóra, Bujdosó Attila

A közösségi oldalak használata során az emberek hajlamosak gondolkodás nélkül megosztani mindenféle információt magukról. Ezáltal a világhálón hatalmas mennyiségű adat halmozódik fel. Ennek a témának a bemutatására megpróbáltunk kitalálni egy apró játékot. Így jutott eszünkbe az az ötlet, hogy az "autós kártyákat" vegyük alapul. A játék szabálya: az a játékos, akinél egy bizonyos adattípusra (pl. életkor; ismerősök, megosztott fényképek vagy linkek száma) nézve a legmagasabb értékű facebook profilkártya van, megnyeri az adott kört és elviszi a többiek kártyáit. A játék célja, hogy valamennyi kártyát elnyerjük játékostársainktól.

tovább

EatUp!

Résztvevők: Ula Kowal, Justyna Brząkalik, Anna Cséfalvayová, William Speed

A projekt célkitűzése egy olyan szolgáltatás megtervezése, amely lehetőve teszi az emberek számára az étkezés és főzés örömeinek megosztását. Egy honlap (pl. eatup.com) tenné lehetővé a felhasználók számára a tervezett alkalmak böngészését környéktől, résztvevők számától, illetve a tálalt ételtől függően. A tagok saját alkalmakat is létrehozhatnak, új embereket ismerhetnek meg az ízlésüknek/étvágyuknak megfelelően.

tovább

Wakoopa T-shirt

Résztvevők: Karcis Gábor Kristóf, Szabó Amanda

Egy, a számítógépes felhasználói szokásokat prezentáló interaktív pólót terveztünk. A koncepciót a Wakoopa nevű, már létező honlap alapján, annak kiegészítéseképpen készítettük. (http://wakoopa.com) Az oldal egy letölthető szoftver segítségével figyeli milyen programot, milyen oldalt mennyi ideig néztünk, illetve milyen arányban használtuk egymáshoz képest a különböző szoftvereket, néztük az oldalakat.

tovább

Budapest Pop-up Stop

Résztvevők: Gink M. Sára, Gyapai Janka, Hódi Csilla, Pető Anna Ildikó, Ráday Dávid

A virtuális térben, online lehetőségünk van védekezni a nem kívánt vizuális üzenetek ellen, míg a köztéren kénytelenek vagyunk elviselni azt. A spamek egyik fajtájának, a pop-up reklámnak jellemző tulajdonsága, hogy bezárható a jobb felső sarokban található „x” segítségével. Akciónk támadás a nyomtatott média hasonlóan agresszív és vizuálisan szennyező hatása ellen – azt a formát használva, mely a virtuális térben megszokott.
Munkánk annyiban különbözik az általában vett public art/street art megmozdulásoktól, hogy olyan problémára reagál, ami mindenkit érint. Olyan, amiről mindenki tud, de hatékonyan senki nem tud fellépni ellene, kizárólag a felsőbb vezetés.

tovább

FaceGlobe

Résztvevő: Krámli András

Digitális földgömb, amely Facebook ismerőseink aktuális helyét, online aktivitását, múltbeli vagy jövőbeli utazásait jeleníti meg. A földgömb usb kábelen keresztül csatlakoztatható számítógéphez, és a Facebook egy alkalmazása gyűjti össze az információkat - gps adatok alapján - amiket a Földgömb megjelenít. Műholdas, illetve domborzati térkép megjelenítésére is képes.

A földgömb usb kábelen keresztül csatlakoztatható számítógéphez, és a Facebook egy alkalmazása gyűjti össze az információkat - gps adatok alapján - amiket a Földgömb megjelenít. Az alkalmazás mely a FaceGlobe-ot működteti kizárólag a FaceBook-on keresztül lenne elérhető, és hasonlóan működne mint a Friendsdensity.com oldalon hasonló, de virtuális ismerős megjelenítő, ami szintén egy FaceBook alkalmazás. A gömb felülete, érintőképernyő, így egyszerű kezelhetőséget biztosít mindenki számára, és garantálja, hogy önmagában is eszközzé válhasson. Hasonlóan a Google Térképhez ezen az eszközön is ráközelíthet egy - egy területre, amennyiben pontosabb információkra van szüksége. A gömb megmutathatja az ismerősök adatait is, illetve képes műholdas - és domborzati térkép megjelenítésére.

tovább

Open Share

Résztvevők: Hódi Csilla, Carol Burri, Szeleczki Rozi

Az Open Share projekt célja az volt, hogy az embereket olyan helyekre "röpítse el", ahova egyébként soha nem mennének. A városban járva megkérdeztünk embereket, hogy melyik kerületbe, városrészbe látogatnak el ritkán, vagy szinte soha. A megkérdezettekről polaroid képeket készítettünk, majd ezeket elvittük az általuk megnevezett városrészbe, és ott installáltuk őket. Ilyen módon az ott élők számára is láthatóvá váltak. Minden megnevezett helyen egy újabb embert kérdeztünk meg, az ő általa ritkán látogatott helyről, majd ott egy újabbat, így kialakult egy lánc, mely megrajzolta az útvonalunkat.

A térkép fotókkal.

tovább